Ciasteczka anyżowe

Grudzień 14, 2008

Ciasteczka anyżowe

Skradły dzisiaj moje serce, są cudownie chrupiące i anyżowe.

Przepis na 2 blachy ciasteczek:


* 250g mąki,
* 200g cukru,
* 2 jajka,
* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1 łyżka anyżu.


1. Mąkę zagrzać (lekko podgrzałam w garnku).
2. Cukier z jajkami ubić przy pomocy robota na puszystą masę.
3. Anyż roztłuc w moździerzu (chociaż nie jest to konieczne).
4. Mąkę wymieszać z anyżem i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wymieszać.  Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego miodu.
5. Na umączonej stolnicy uformować z ciasta wałeczki o średnicy ok 1,5 cm, pokroić na 5 cm kawałki, każdy kawałek ponacinać w 2 albo 4 miejscach i wygiąć na kształt podkowy.
6. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na noc.
7. Piec ok 25 minut w temperaturze 140°C.
8. Nadają się do długiego przechowywania.

Z przepisu Margot.

About these ads

Odpowiedzi: 8 to “Ciasteczka anyżowe”

  1. margot Powiedział/a:

    Aga,śliczne tobie wyszły .I bardzo się cieszę ,że smakują

  2. Marcela Powiedział/a:

    Galletitas de anís? No voy mucho más allá de eso. :D Se ven hermosas en las fotos, la primera fotografía es especialmente bella…
    Un beso,
    Marcela

  3. Aga z zapiecka Powiedział/a:

    @margot – :) żałuję jednego, że tak późno się za nie zabrałam…
    @Marcela, muchas gracias, me alegro un monton de que te gusten mis fotos
    y
    continua por favor con la traduccion que te sale muy bien :)
    Agur

  4. Tilianara Powiedział/a:

    Wspaniałe te ciasteczka :) Chyba i sama też je zrobię, choć już pewnie po Świętach, bo teraz z trudem znajduję czas, by gdziekolwiek włożyć ręce :)))

  5. andzia-35 Powiedział/a:

    Mmm..jakie pyszności:)

  6. Aga z zapiecka Powiedział/a:

    Ano pyszności :-) Wiem bo codziennie trochę znika z puszki.
    Tilianara, ja to mam wrazenie ze cala moja obecna praca to wypisz wymaluj przypadek Syzyfa. Pozdrawiam świątecznie

  7. zemfiroczka Powiedział/a:

    Jestem zakochana w anyzowych ciasteczkach! A zapasy z lidla już na wyczerpaniu. Z nieba mi spadłaś z tym przepisem ;))

    Tylko jedno takie dziwne pytanie- anyż z gwiazdki?

  8. Aga z zapiecka Powiedział/a:

    A skąd! W ziarenkach. ;)

    Też lubię anyż i taka łyżka mielonego anyżu jest w sumie wystarczająca..
    na dniach będę robić drugą porcję,dodam łyżkę mielonego + łyżeczkę w ziarenkach dla przyjemności :)
    Pozdrawiam Aga


Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Join 89 other followers

%d bloggers like this: