Grochówka

Styczeń 19, 2009

Grochówka

Grochówka na zimowe popołudnia. Tak gotowała moja Babcia, tak gotuje moja Mama, tak gotuję ja.. chociaż nie do końca, nie moczę grochu przez noc gdyż używam połówek grochu, które gotują się jak na groch błyskawicznie.

Składniki:

* około 1 szklanki grochu łuskanego (połówki),
* około 20 dag boczku wędzonego,
* 1 łyżeczka majeranku,
* liść laurowy,
* kilka ziarenek ziela angielskiego,
* sól,
* pieprz,
* marchew,
* cebula,
* czosnek,
* maggie do smaku (opcjonalnie).

1. Boczek pokroić w kostkę albo w plasterki, cebulę obrać i posiekać, marchew oskrobać i pokroić w kostkę.
2. Boczek podsmażyć w dużym garnku, dodać cebulę i marchew, smażyć do zezłocenia cebuli, zalać wodą (1 1/2 – 2l), wrzucić groch, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować około 1 1/2h, dolewając wody w razie potrzeby.
3. Zupę przyprawić do smaku majerankiem, solą, pieprzem, czosnkiem, maggie.

Zimowy Festiwal Zupy 10.01.2009 - 20.01.2009

About these ads

Jedna odpowiedź to “Grochówka”

  1. greg Says:

    łuskany groch traci właśiwości zdrowotne. powinno się używać tylko grochu w łupinkach.


Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Dołącz do 89 obserwujących.

%d bloggers like this: