Pieczony schab

Listopad 12, 2009

schab

Pieczony schab

Schab wychodzi soczysty i aromatyczny. Podany np. z sosem żurawinowym będzie w sam raz na świąteczny obiad :) Zamiast schabu można użyć innego mięsa np. szynki albo łopatki.

* schab ok. 1,8 kg (najlepiej z warstwą tłuszczu),
* garść listków szałwii oraz pietruszki,
* 2 ząbki czosnku obrane, drobno posiekane,
* otarta skórka z 1 cytryny,
* sól,
* pieprz,
* oliwa z oliwek.

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 240°C. Nakrój warstwę tłuszczu w szachownicę, zachowując odstęp ok. 2 cm między nacięciami. Przewróć mięso tak, by tłuszcz znalazł się na spodzie i przekrój mięso wzdłuż, by je rozłożyć i włożyć w środek nacięcia czosnek, skórkę cytrynową, natkę pietruszki oraz szałwię. Dopraw solą i pieprzem.
2. Mięso złóż i zwiąż sznurkiem kuchennym. Umieść w naczyniu żaroodpornym, nacięciem do góry, natrzyj solą, natłuść sporą ilością oliwy.
3. Piecz 15-20 minut, aż mięso się ładnie zrumieni.
4. Zmniejsz temperaturę do 180°C, przykryj naczynie żaroodporne pokrywką/folią aluminiową i kontynuuj pieczenie (25 min na 450g mięsa), aż wieprzowina będzie miękka. Wyłączyłam piekarnik, gdy temepratura wewnątrz pieczeni wyniosła 76°C.
5. Odstaw pieczeń do ostygnięcia na ok. 15-20 minut. Gotowe.

Na podstawie przepisu Gordona Ramsay’a.

About these ads

Odpowiedzi: 15 to “Pieczony schab”

  1. Grazyna Powiedział/a:

    Och, jak smakowicie wygląda :)

  2. Mad Powiedział/a:

    No to chyba już wiem, co zrobię z kilogramem szynki, który czeka w zamrażarce na dobry pomysł :)

  3. Gosi@ Powiedział/a:

    jak sie przepieknie prezentuje!!!!! fiufiu :D

  4. majka Powiedział/a:

    Schab wyglada przesmacznie. Lubie dodatek szalwii w miesnych potrawach. A zdjecie sliczne. Przepiekne kolory :)

  5. Tilianara Powiedział/a:

    Aga, przypomniałaś mi mój schab z szałwią :) Mmmm :) A te brukselki to już normalnie moje podniebienie wirtualnie rozpieszczają :)

  6. olalala Powiedział/a:

    Ale cudne zdjęcie :). Przecudne! Taki schab to ja zawsze i wszędzie :D…

  7. andzia-35 Powiedział/a:

    Wygląda baaardzo apetycznie!

  8. ewena Powiedział/a:

    Mi się marzy upiec na tegoroczne święta, taki własnie kawałek schabu…:)

  9. konwalia1952 Powiedział/a:

    Aga, kazdy Twój przepis to i mój przepis, a mam ich juz sporo od Ciebie i bardzo się z tego cieszę…schab tez będzie upieczony.
    Całuski Aguniu!!!!

  10. Majana Powiedział/a:

    Ależ pysznie się prezentuje!:)))

  11. buruuberii Powiedział/a:

    Ciesze sie Aga, ze podalas ten przepis, takie pieczenie nadal przede mna. Zazwyczaj ide na latwizne i pieke tak dlugo, by bylo upieczone, ale kusi mnie niezmiernie eksperymentowanie z pieczenia ktora bedzie rozowawa w srodku – czy ta jest taka, czy owe 76st to zapewnia?
    Pozdrowienia jak zawsze :-)

  12. Aga z Zapiecka Powiedział/a:

    Dziękuję Wszystkim za miłe słowa :D

    Przepis Gordona jest genialny, schab nie wychodzi co prawda różowy, wychodzi taki na styk (Basiu specjalnie dla Ciebie wrzuciłam zdjęcie środka, chociaż WB mogłam poprawić :) ) jest soczysty. Zabrzmi to może nieskromnie, ale był to najlepszy pieczony schab jaki jedliśmy, a piekłam już na różne sposoby i w soli i w mleku etc.
    Informacje o temperaturze znalazłam w internecie, nie pamiętam dokładnie gdzie :(
    Taka temperature pieczen osiagnela po 1h 40min… czyli jeżeli bedziemy sie trzymac wskazowek Gordona, nie potrzebny nam bedzie termometr.

    Pozdrawiam serdecznie
    Aga

  13. Krzysiek Powiedział/a:

    Ten schab jest rewelacyjny! Wszystkim gorąco polecam!
    Aga, odkryłem Twoją stronę kilka dni temu i jestem pod niesłabnącym wrażeniem! Dzięki Ci za te wszystkie cuda! Zamierzam spróbować każdego przepisu. :-)
    PS: Może udałoby Ci się dołożyć opcję drukowania (jest do tego mnóstwo wtyczek na WP), no i koniecznie RRSy lub newsletter – chciałbym być na bieżąco z nowościami. :-)))

  14. Aga z Zapiecka Powiedział/a:

    Witam!
    Jest mi bardzo miło :)))

    Specjalnie dla Ciebie trochę powęszyłam w sieci.
    Owszem są wtyczki, ale chyba tylko dla tych co mają WP na własnym serwerze, darmowy WP niestety ma wiele ograniczeń, ale i tak go lubię ;)
    Wrzuciłam możliwość subskrybowania bloga, póki co newsletter :)

    Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu!
    Aga

  15. schab pieczony Powiedział/a:

    ciekawy przepis, szałwia z pewnością doda ciekawego smaku.


Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Join 89 other followers

%d bloggers like this: