Happy Brownie day!

Grudzień 8, 2007

Brownies

Brownie

Zajrzałam dziś do kalendarza dni świątecznych i szeroki uśmiech zawitał na mojej twarzy :)  mamy dziś święto brownie!  Brownie.. to ciasto dla czekoladoholików, ciężkie, z chrupiącą skórką i lekko ciągnące w środku, a jego przygotowanie nie wymaga specjalnej filozofii. Czego można chcieć więcej?


Składniki na formę o wymiarach 18x24cm

* 200g ulubionej gorzkiej czekolady,
* 120g masła,
* 100-120g cukru,
* 60g mąki,
* 4 średnie jajka,
* garść orzechów włoskich, laskowych, pecanów.

1. Masło oraz 120g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić. Resztę czekolady pokroić w kostkę.
2. Ubić jajka mikserem. Do ubitych jajek stopniowo dodawać cukier, a potem przesianą mąkę.
3. Do masy jajecznej wmieszać ostudzoną masę maślano-czekoladową, dodać pokruszone orzechy. Wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać kawałkami czekolady i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 18 minut.
5. Można jeść gorące🙂

Przepis inspirowany Brownie Agnieszki Kręglickiej.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: