Ciasteczka sezamowe

Grudzień 9, 2007

sezam

Ciasteczka sezamowe

Pyszne, chrupiące, słodkie.. Dla wielbicieli popularnych sezamków wprost idealne.

Składniki:
* 2/3 szklanki uprażonego na patelni sezamu
* 100g masła
* 1/2 szklanki białego cukru
* 1/2 szkl jasnego brązowego cukru
* 1 jajko
* 1 opakowanie cukru waniliowego
* 1 i 1/4 szkl maki
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/4 łyżeczki soli
* 1/4 łyżeczki cynamonu .

1. Utrzeć masło z cukrem, dodać jajko. Wymieszać mąkę z proszkiem, solą, sodą i cynamonem i stopniowo dodawać do ciasta nadal ucierając.
2. Na koniec wmieszać do ciasta połowę uprażonego sezamu, wstawić ciasto na minimum 1 godzinę do lodówki.
3. Następnie, po wyjęciu formować kulki średnicy około 3cm. Każdą kulkę obtaczać w pozostałym sezamie, kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczać dłonią.
4. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni, piec około 10-15min, aż będą złote. Zdejmować z papieru do pieczenia dopiero po ostygnięciu.

Przepis AgusiH.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: