Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą

Styczeń 17, 2008

ciasteczka-z-zurawina

Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą

Gorąco polecam te ciasteczka są chrupiące i bardzo pyszne!


Składniki na 30 ciasteczek (2 blaszki):

* 125g masła w temperaturze pokojowej,
* 3/4 szklanki cukru (pół na pół białego i brązowego),
* 1 i 1/2 szklanki mąki,
* 1 jajko,
* 1 łyżka ekstraktu z wanilii (albo łyżka aromatycznego trunku np brandy),
* płaska łyżeczka sody,
* 1/4 łyżeczki soli,
* 3/4 szklanki suszonych żurawin (100g),
* 3/4 szklanki białej czekolady w kawałkach.

1. Utrzeć masło z cukrem i jajkiem. Dodać aromat.
2. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z sodą.
3. Następnie żurawiny oraz czekoladę, delikatnie wymieszać.
4. Nagrzać piekarnik do 190º (program góra-dół).
5. Formować małe placuszki o średnicy max 4 cm, układać w sporych odstępach (na 1 blaszce maksymalnie 16 ciasteczek) bo urosną (masa ciasteczkowa jest ciut sypka, tak ma być).
6. Piec około 12 minut, na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika radzę powstrzymać sie z minutkę przed zdjęciem ciasteczek z blaszki.
7. Wystudzić na desce lub kratce.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: