Ciasteczka czekoladowo – miętowe

Maj 29, 2008

Ciasteczka czekoladowo – miętowe

Jest trochę zabawy z wałkowaniem i wycinaniem krążków, choć może bez przesady.
Ciasteczka są wyborne, zwłaszcza jak ktoś lubi połączenie gorzkiej czekolady z miętą.

Składniki na około 20 ciasteczek:

* 110 g masła w temperaturze pokojowej,
* 1/2 szklanki cukru (ja użyłam brązowego),
* 1 jajko,
* 1 szklanka kakao decomoreno,
* 1/2 szklanki + 2 łyżki mąki,
* 1/2 szklanki śmietanki 30%,
* 340g czekolady (ja zmieszałam gorzką z mleczną i zużyłam mniej niż podane w przepisie, ale nic się nie zmarnowało ;-)),
* 4-6 kropli olejku miętowego, lub kropli miętowych (dostępnych w aptece) lub 1 łyżeczkę ekstraktu z mięty.

1. Utrzeć masło z cukrem i jajkiem na jednolitą masę.
2. Wymieszać mąkę z kakao. Następnie dodać do masy maślano-jajecznej.
3. Podzielić masę na 2 części (masa ma konsystencję dość luźną i mocno lepką). Zawinąć w folię spożywczą, najlepiej od razu mocno rozpłaszczyć i schłodzić w lodówce przez minimum 1h.
4. Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm, najlepiej nie rozwijać z folii przed wałkowaniem, ułatwi nam to pracę. Wycinać krążki o średnicy 5 cm. Układać ciastka na blaszce wyłożonej pergaminem zachowując centymetrową odległość (nie urosną). Schłodzić w lodówce.
5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Program góra/dół. Piec około 12 minut.
6. Studzić na kratce. Ciasteczka nie są kruche.
7. Śmietankę zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać czekoladę i mieszać aż rzeczona czekolada się rozpuści i otrzymamy gładką gęstą masę. Dodać olejek miętowy. Wymieszać.
8. Na ciasteczko wykładamy około 1 czubatej łyżeczki czekolady, przykrywamy drugim ciasteczkiem. Trzeba się nieźle zwijać z tym przekładaniem bo czekolada moment gęstnieje. Przekładamy do hermetycznego pojemnika i schładzamy w lodówce.

Przepis Marthy Stewart.

Odpowiedzi: 7 to “Ciasteczka czekoladowo – miętowe”

  1. młoda Says:

    brzmi cudownie – zmierze się z tym jutro wczesnym popołudniem:)

  2. młoda Says:

    aga nie mam hermetycznego pojemnika czy można go czymś zastąpić???

  3. Aga z zapiecka Says:

    Hej Aguś, właśnie uwijam się z kolacją🙂 Zamiast hermetycznego może być puszka (taka po ciastakch/czekoladkach), albo szklany słoik np taki http://www.ikea.com/PIAimages/25721_PE110550_S4.jpg
    Pozdrawiam
    A ciasteczka polecam!
    Pozdrawiam

  4. młoda Says:

    dzięki za super szybką podpowiedź – jutro napiszę jakie wrażenia:)
    dobrej nocy!

    p.s.
    cztałam komentarze dot. Tiramisu…nie wiem czy próbowałaś mascaropne z Lidl’a – polecam!!!

  5. Aga z zapiecka Says:

    A nie próbowałam jeszcze, dzięki za info🙂
    Słodkich snów!

  6. młoda Says:

    ABSOLUTNIE DOSKONAŁE!!!

  7. Aga z zapiecka Says:

    :-)))


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: