Chleb pszenno – żytni

Lipiec 10, 2008

Chleb pszenno – żytni

Chleb o smaku chleba. Nieprzekombinowany. Długo zachowuje świeżość.


Czas przygotowania/oczekiwania/pieczenia: 15-19h.
Proporcje na foremkę o wymiarach 14x32cm (w nawiasie podaję proporcje na keksówkę ok.10x30cm):

Zaczyn:

*
270g (180) mąki żytniej 720,
* 225g (150) wody,
* 15g (10) zakwasu.

Ciasto:

*
zaczyn j.w.
* 173g (115) mąki żytniej 720,
* 225g (150) mąki pszennej 850,
* 300g (200) wody,
* 3/4 (1/2) łyżki soli,
* 10g (6) świeżych drożdży.

1. Wieczorem wymieszać w misce wszystkie składniki na zaczyn, przykryć ściereczką i odstawić na 12-16h.
2. Następnego dnia do zaczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać najlepiej robotem (5min). Ciasto wychodzi dość luźne.
3. Zostawić przykryte na ok. 1h.
4. Po tym czasie przełożyć do foremki wyłożonej pergaminem, posmarować z wierzchu oliwą/olejem, przykryć ściereczką i znów zostawić na +/- 1h, aż wyrośnie.
5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C (450F), po kwadransie zmniejszyć temperaturę do ok. 200°C (400F) i piec jeszcze około 40 minut.
6. Po upieczeniu wyjąć z blaszki i studzić na kratce.

Przepis pochodzi z Pracowni wypieków liski.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: