Blok czekoladowy

Sierpień 18, 2008

Blok czekoladowy

To przysmak z czasów mojego dzieciństwa. Pamiętam, że najlepszy blok czekoladowy w Rodzinie robił Wujek Franek, nie dodawał ani herbatników ani rodzynek (no może czasem jak były), tylko orzechy. Używał dużej formy, aby blok był cienki prawie tak jak tabliczka czekolady.

Proporcje na tortownicę o średnicy 18cm.

Składniki:

* 200g tłustego mleka w proszku,
* 125g masła,
* 1/3 – 1/2 szklanki cukru (wg upodobań),
* czubata łyżka kakao,
* 65 ml wody,
* opakowanie herbatników petit beurre,
* garść orzechów laskowych/migdałów,
* garść suszonych żurawin/wiśni/rodzynek.

1. Rozpuścić masło, dodać cukier, kakao oraz wodę (trzymając na małym ogniu). Wymieszać dobrze. Odstawić do całkowitego przestudzenia.
2. Dodać mleko, pokruszone herbatniki oraz bakalie, dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej folią spożywczą albo do małej formy silikonowej np. keksówki.
3. Schłodzić w lodówce.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: