Biszkopt z jabłkami

Październik 20, 2008

 

biszkopt z jablkami b

Biszkopt z jabłkami

Ciasto jest niezwykle lekkie i delikatne. Piankowe, rozpływa się w ustach. Polecam!

Tortownica o średnicy 26cm, lub foremka 30x25cm.

Ciasto:

* 4 jajka,
* 70g cukru,
* 110g mąki,
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1 łyżka startej skórki cytrynowej,
* 2-3 średniej wielkości jabłka.

Opcjonalnie:


* 1 łyżeczka cynamonu,
* garść rodzynek.

1. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki, posypać cynamonem.
2. Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C.
3. Białka ubić na sztywno, do ubitych białek dodawać stopniowo cukier wciąż ubijając, potem żółtka, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem oraz skórką cytrynową.
4. Przelać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Na wierzchu rozłożyć jabłka posypać rodzynkami i wstawić do piekarnika na ok. 25 minut.

Inne propozycje na ciasto z jabłkami:

Jabłecznik z migdałową skórką,
Bawarska sernikoszarlotka,
Krucha szarlotka,

Jedna odpowiedź to “Biszkopt z jabłkami”

  1. jablecznik Says:

    dawo nie jadłam tak smacznego jabłecznika


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: