Ciasteczka ze Shrewsbury

Listopad 26, 2008

shrews

Ciasteczka ze Shrewsbury

Pyszne ciasteczka, delikatne i rozpływające się w ustach. Uwaga! Można się zapomnieć🙂 Przy wałkowaniu i wykrawaniu trochę się buntują, ale da się przeżyć.

Składniki:

* 125g masła,
* 100g cukru pudru,
* 1 jajko,
* 1/2 łyżeczki esencji migdałowej,
* 250g mąki,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* dżem porzeczkowy, albo malinowy (najlepiej zblenderowany).

1. Utrzeć masło z cukrem w dużej misce.
2. Dodać jajko oraz esencję i ucierać dalej.
3. Dosypać mąkę i proszek, ucierać aż masa będzie gładka.
4. Rozwałkować ciasto na umączonej stolnicy na grubość 3-5 mm i wykrawać krążki przy pomocy foremki/kieliszka/szklanki.
5. Krążki podzielić na 2, w połowie krążków wycinać dziurkę np. przyrządem do usuwania gniazd nasiennych z jabłek lub fiolką po lasce wanilii.
6. Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę.
7. Wypiekać w temperaturze 180°C przez około 10 minut.
8. Po ostudzeniu przełożyć dżemem.
Przepis znalazłam na blogu Borgii.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: