Czekoladki z nadzieniem pomarańczowo – kardamonowym

Listopad 30, 2008

Czekoladki z nadzieniem pomarańczowo – kardamonowym

W ramach święta bliskiego mi A.😉, cytrusowej chwilki oraz korzennego weekendu przygotowałam czekoladki. To nadzienie jest pyszne…😉 Pomysł na nie zaczerpnęłam z tej strony. Trudno mi określić proporcje, gdyż robiłam trochę na oko.

Składniki na około 30 czekoladek (24 małe serca, 6 diamencików):

* około 300g gorzkiej czekolady,
* około 100ml śmietanki kremówki 30%,
* 5 owoców kardamonu zielonego,
* 2-3 łyżki rumu (wg gustu),
* skórka starta z 1 pomarańczy.

1. 1-1,5 tabliczki czekolady połamać na drobne kawałki (polecam tłuczek do mięsa) i rozpuścić na parze.
2. Przy pomocy pędzelka wysmarować dokładnie foremki czekoladą. Odstawić do lodówki na kilka minut.
3. Powtórzyć punkt 2.
4. 100g czekolady rozdrobnić podobnie jak w punkcie 1.
5. Śmietankę zagotować razem z ziarenkami kardamonu. Zdjąć z ognia, przefiltrować i połączyć z czekoladą. Mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Dodać rum oraz skórkę z pomarańczy (ponieważ aromat korzenny był wg mojego gustu mało wyrazisty, dodałam jeszcze solidną szczyptę świeżo roztartych w moździerzu ziaren kardamonu).
6. Napełnić foremki nadzieniem (do 3/4 pojemności). Następnie przykryć nadzienie warstwą rozpuszczonej czekolady. Zebrać nadmiar np nożem. Wstawić do lodówki. Gdy stwardnieją (nie trwa to długo) wyjąć z foremki i gotowe.


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: