Quiche z warzywami

Grudzień 9, 2008

quiche

Quiche z warzywami

Quiche [czytaj „kisz”, w żadnym wypadku nie „kicze”] to po prostu ciasto na kruchym spodzie z nadzieniem na słono. Najsłynniejsza quiche to quiche lorraine, ale o niej może innym razem😉.
Jest to danie proste, smaczne i niezawodne. Polecam!

Ciasto:

* 150 g mąki,
* 75 g masła lub dobrej margaryny,
* około 3 łyżek zimnej wody,
* szczypta soli,
* szczypta gałki muszkatołowej,
* opcjonalnie 1 żółtko.

Nadzienie:

* 3 średnie cebule,
* 2 pory albo młode cukinie,
* 4 ząbki czosnku,
* czerwona papryka,
* 100 g wędzonki, najlepiej boczku,
* 100 g startego sera (emmentaler),
* 3 jajka,
* około 100 ml słodkiej śmietanki,
* łyżeczka ziół prowansalskich,
* sól,
* pieprz,
* łyżka masła,
* łyżka oleju
* opcjonalnie pomidor.

+ forma do tart o średnicy 28cm.

1. Na stolnicę przesiać mąkę, na środek wrzucić masło pokrojone na małe kawałki, dodać żółtko, przyprawy  i szybko zagnieść, gdy powstaną lepiące się do palców okruszki, dodać wodę i szybko wyrobić miękkie ciasto, uformować kulę. Włożyć ją do lodówki na pół godziny.
2. W tym czasie jak ciasto się chłodzi przygotować nadzienie. Cebulę pokroić w grubą kostkę, pora w cienkie talarki ( kroimy również jego zieloną część), cukinię w półplasterki, a paprykę w paseczki, czosnek posiekać.
3. W rondlu rozgrzać olej i masło, wrzucić warzywa i dusić razem z przyprawami na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 10 minut, pod koniec duszenia dodać czosnek.
4. Wędzonkę pokroić w dowolne kształty, ser utrzeć na tarce z dużymi otworami.
5. Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką, następnie wylepić schłodzonym i rozwałkowanym ciastem.
6. Podpiec ciasto na lekko złoty kolor w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 10 minut.
7. W tym czasie przyrumienić boczek na suchej patelni. Jajka ubić ze śmietaną na pienistą emulsję.
8. Przyprawić solą i pieprzem, dodać starty ser, wymieszać.
9. Na podpieczonym cieście ułożyć boczek, potem warzywa, zalać masą jajeczno-serową, na wierzchu ułożyć plasterki pomidora (w sezonie) ale nie jest to konieczne. Zapiekać około 45 minut w nagrzanym piekarniku.
9. Podawać na gorąco lub na zimno, najlepiej w towarzystwie sałaty.

Odpowiedzi: 6 to “Quiche z warzywami”

  1. Tilianara Says:

    Mniam, uwielbiam takie obiadki🙂 Pół wakacji żywiłam się quiche z różnymi dodatkami, więc na pewno wypróbuję i Twoją wersję🙂

  2. Aga z zapiecka Says:

    Witaj w klubie Tilianara🙂
    choc przyznam, że quiche smakuje mi lepiej wieczorem, może dlatego że do obiadu wina nigdy nie piję😛
    Pozdrawiam

  3. andzia-35 Says:

    A ja jeszcze tego nie jadłam, ale mam wieeeeelka ochotę:))

  4. Aga z zapiecka Says:

    Andziu polecam! Zwłaszcza, że to takie niezbyt skomplikowane danie, a bardzo smaczne. Pozdrawiam!

  5. sielena Says:

    Długo się przymierzałam do przywołania tego smaku z lat młodości😉 aż dzisiaj stało się!🙂 Pycha!… myślałam tylko, że zostanie na jutro, ale porcja choć niemała znika błyskawicznie :p
    „Boskie!” – dodała Moja Druga Połowa😀

  6. Aga z zapiecka Says:

    :-)))


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: