Krajanka piernikowa z marcepanem

Grudzień 12, 2008

krajanka

Krajanka piernikowa z marcepanem

To połączenie marcepana, mięciutkiego piernika oraz powideł jest doskonałe, mega świąteczne, pyszne. Jak ktoś lubi korzenne aromaty.. pokocha tę krajankę. Gwarantuję!

Ciasto:

* 3 1/3 szklanki mąki,
* 180g miodu,
* 1/3 szklanki cukru,
* 1 jajko,
* 125g masła,
* 1 płaska łyżeczka sody,
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1 łyżka cynamonu,
* 1 łyżeczka kardamonu,
* 1 łyżeczka mielonego imbiru,
* 1 czubata łyżeczka nasion anyżu,
* 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
* 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
* 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
* 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
* szczypta soli,
* skórka pomarańczowa,
* garść orzechów drobno posiekanych.

Masa marcepanowa:

* 350g pasty migdałowej (przepis na pastę poniżej),
* 1/3 szklanki cukru,
* 1-2 żółtka,
* 1/3 szklanki mąki,
* 1 łyżka mleka,
* 2 łyżki soku z cytryny bądź pomarańczy,
* 1 łyżeczka olejku migdałowego.

Powidła śliwkowe – słoik.

Blacha o wymiarach ok 35cmx20cm.

1. Pastę migdałową rozetrzeć z cukrem, dodać resztę składników i dobrze wymieszać.
2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.
3. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą, dodać posiekane orzechy i skórkę.
4. Miód, cukier i masło rozgrzać dość mocno (ale nie dopuścić do zagotowania) w dużym garnku, dodać przyprawy korzenne, wymieszać.
5. Dodawać stopniowo mąkę ciągle mieszając aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać.
6. Przełożyć ciasto na stolnicę i lekko wyrobić podsypując mąką w razie konieczności.
7. Jeszcze ciepłe podzielić na dwie części – każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach blaszki, przenieść jeden placek na blaszkę wyłożoną pergaminem. Zostawiając 1 cm margines. Rozsmarować na cieście masę marcepanową, na marcepanie rozprowadzić równą warstwę powideł. Przykryć drugą częścią ciasta, dobrze zlepić brzegi i piec około 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.
8. Zostawić odkryte na całą noc. Pokroić na małe kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych pergaminem.

Pasta migdałowa

* 1 1/2 szklanki migdałów bez skórki,
* 1 szklanka cukru pudru,
* 1 rozbełtane białko,
* kilka kropel olejku migdałowego,
* szczypta soli.

1. Zemleć migdały w malakserze, wymieszać z cukrem pudrem, olejkiem, solą stopniowo dodawać białko i wyrobić na gładką, twardą masę. (Zużyłam około 1/2 białka).
2. Schłodzić dobrze w lodówce (24h), masa musi być zimna przed kolejną obróbką. Niewykorzystane resztki świetnie przechowują się w zamrażalniku.

Z przepisu bajaderki.

Odpowiedzi: 5 to “Krajanka piernikowa z marcepanem”

  1. margot Says:

    śliczna ta twoja ,ja chyba zrobię też tylko wezmę
    ciasto staropolskie ,bo mam w lodówce ,a nie chce się mi już pierników piec

  2. Aga z zapiecka Says:

    tez mam lodówkę zapchaną ciastem staropolskim na piernik😉 no ale z pierników nie mogę się wykręcić, tyle foremek upchanych po szafkach hahaha.. ostatnio dotarły do mnie „śnieżynki” i specjalnie dla nich będę musiała kombinować z jakimś ciastem na kamyki🙂
    Pozdrawia zakatarzona Aga

  3. Marcela Says:

    Estoy realmente fascinada con las recetas que has puesto. Pero que tristeza que no entiendo casi nada. Eso sí, me ha encantado descubrir que almendras se dice migdalowa (bueno, debe estar declinado así, será algo parecido imagino).
    Y ese relleno de mazapán combinado con la mermelada de ciruelas debe ser una delicia.
    Como siempre las fotos maravillosas, muy bonita luz!
    Muchos saludos y desde ya te voy deseando felices fiestas para vos y tu familia!
    Marcela

  4. Aga z zapiecka Says:

    Hola Marcela
    Lo siento por contestar tan tarde. Esta semana con mucho trabajo🙂
    Gracias por tus palabras que me animan a publicar en este blog🙂
    En la pagina siguiente voy a publicar recetas en espanol http://aga9999.wordpress.com/ …poco a poco.. puesto que me cuesta todavia😉 un esfuerzo la traduccion.
    Muy bien, migdałowa quiere decir de almendras. Almendras = migdały.
    Te recomiendo esta tarta :)Es riquissima.

    Gracias por tus felicitaciones navidenas, yo tambien quisiera desearte una Navidad muy feliz!

    Un beso
    Agnieszka

  5. Marcela Says:

    Es la época Aga, yo también ando de aquí para allá, un poco enloquecida.
    Tomo nota de tu blog en español. Te diría que con la traducción que haces vale la pena el esfuerzo, parece que hablases el castellano desde siempre…
    Muy feliz Navidad y los mejores deseos, que pases lindo,
    Marcela


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: