Gofry

Grudzień 15, 2008

Gofry

Czy może być coś lepszego na śniadanie niż chrupiące i gorące gofry z bitą śmietaną, albo z sosem owocowym?

Czas przygotowania/oczekiwania/pieczenia ok. 30 minut.
Porcja dla 2-3 osób.

* 160 g mąki pszennej,
* 270 ml mleka,
* 50 g płynnego masła,
* 15 g cukru,
* 2 jajka, żółtka i białka oddzielnie,
* 1/2 łyżeczki esencji waniliowej,
* szczypta soli.

1. Wymieszać razem: mąkę, cukier, sól, masło, żółtka, esencję i połowę mleka. Roztrzepać lekko na gładką masę, stopniowo dodając pozostałe mleko. Przykryć naczynie z ciastem na gofry folią spożywczą i odstawić na 10 minut.
2. Z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z ciastem i piec gofry (od czasu do czasu posmarować gofrownicę cienką warstwą masła).
3. Podawać z bitą śmietaną, cukrem pudrem, dżemem, lodami, syropem klonowym etc.

Przepis M. Roux.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: