Pierniki

Styczeń 9, 2009

pierniczki1

pierniczki2

Pierniczki

Pierniczki wychodzą miękkie i jak dla mnie doskonałe w smaku. Znikają w oka mgnieniu. Przepis Bakerlady, nic a nic nie modyfikowałam🙂

Składniki:

* 680 g (2 szklanki) miodu,
* 150 g (3/4 szklanki) cukru,
* 200 g masła,
* 150 g smalcu,
* ok 100 g przyprawy do piernika (własnoręcznie przygotowanej) albo 3 torebki gotowej przyprawy polecam kotanyi,
* 1 łyżeczka cynamonu,
* 1 łyżeczka mielonego imbiru,
* 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
* 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
* 1 1/2 łyżeczki sody,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 4 jajka,
* 3 1/2 szklanki mąki pszennej (w razie potrzeby można dodać jeszcze jedną szklankę),
* 1 1/2 szklanki mąki żytniej chlebowej (typ 720),
* 1/2 szklanki śmietany,

+ garść suszonych żurawin, garść rodzynek, garść posiekanych orzechów (opcjonalnie).

1. Miód, masło, smalec, cukier oraz wszystkie przyprawy zagotować w garnku.
2. Kiedy cukier się rozpuści, odstawić do przestygnięcia na około 20 minut.
3. Dodać sodę ( masa powinna się spienić ) jajka, śmietanę i obie mąki. Gotowe ciasto powinno mieć luźną konsystencję i lekko spływać z mieszadła miksera. Jeśli ciasto jest zbyt lejące – można dodać dodatkową szklankę mąki.
4. Do połowy ciasta można dodać bakalie.
5. Odstawić w chłodne miejsce na dowolny okres czasu- od kilku dni nawet do kilku miesięcy. Ciasto przechowywane w chłodzie (na przykład lodówce) gęstnieje i podsypywane mąką doskonale nadaje się do wałkowania.
6. Pierniki powinny się piec w temperaturze 170°C tylko do momentu lekkiego zezłocenia (trwa to 10-14 minut, w zależności od grubości pierników), wyjmujemy z piekarnika miękkie, przepieczone są twarde ponieważ miód ulega karmelizacji.

Pierniki dekorowałam polewą czekoladową: połamałam 100g gorzkiej czekolady, wrzuciłam do garnku, dodałam ok 100ml śmietanki kremówki, trzymałam w kąpieli wodnej do momentu uzyskania błyszczącej polewy. Tyle.

przyprawaPrzyprawa do piernika

* 1 łyżka cynamonu (15ml),
* 1 łyżeczka świeżo zmielonych ziarenek kardamonu (5ml),
* 1 łyżeczka mielonego imbiru,
* 1 łyżeczka świeżo zmielonych nasion anyżu (ja wrzucam anyż w całości, bo lubię😉 ),
* 1 łyżeczka świeżo zmielonej kawy,
* 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
* 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego ziela angielskiego,
* 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
* 1/2 łyżeczki świeżo zmielonych goździków.


1. Wszystkie składniki wymieszać i gotowe.
2. Otrzymujemy około 25-27g przyprawy.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: