Pieguski

Styczeń 14, 2009

pieguski

Pieguski

Gdy masz ochotę na coś słodkiego i kruchego, a do tego jesteś prawdziwym potworem ciasteczkowym, skuś się na pieguski. Zadowolenie gwarantowane.

Składniki na 2 blaszki:

* 250g masła w temperaturze pokojowej,
* 3/4 szklanki cukru ( w proporcjach 2/3 białego, 1/3 jasnobrązowego),
* 1 jajko,
* 1 płaska łyżeczka sody,
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 2 1/2 szklanki mąki,
* pół łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Dodatki:

* czekolada w kawałkach, ilość wg upodobań ale ja zwykle daję 3/4 szklanki,
* garść rodzynek,
* orzechy/migdały ok 3/4 szklanki.

1. Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać, ale dość grubo, rodzynki również jeżeli są duże.
2. Masło utrzeć z cukrem i jajkiem. Dodać przesianą mąkę, sodę, proszek oraz sól i dokładnie wymieszać.
3. Do masy dorzucić bakalie.
4. Piekarnik rozgrzać do 180°C (z termoobiegiem).
5. Z masy lepić kuleczki o średnicy 3-4 cm i układać na blaszce, max 22-24 ciasteczka na jedną blaszkę.
6. Piec 10-15 minut na złoto, ciasteczka powinny być jeszcze lekko miękkie, stwardnieją gdy ostygną!

Pieguski z tego przepisu wychodzą kruche i są naprawdę godne polecenia!🙂

Przepis wywodzi się od piegusów kayanis.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: