Bułeczki pszenne

Styczeń 16, 2009

bulki

Bułeczki pszenne

Wspaniale chrupiące bułeczki. W oryginale to są kajzerki, ale u mnie zawsze wychodzą pękate🙂

Porcja na 8 pękatych bułeczek:

* 3 szklanki (400g) mąki pszennej typ 550/650,
* około 3/4 szklanki letniej wody,
* 1 łyżeczka soli,
* 1 1/2 łyżeczki cukru,
* 20g świeżych drożdży,
* 30g rozpuszczonego masła,
* 1 jajko,

+ ewentualnie 1 jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem.

  1. Do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki, wyrabiać aż ciasto będzie jednolite.
  2. Odstawić przykryte folią spożywczą na 10 minut do wyrośnięcia.
  3. Potem jeszcze raz wyrabiać przez 5 minut. Ciasto powinno być sprężyste, o gęstości i lepkości wyrobionej plasteliny.
  4. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem miski, przykryć i odstawić na około 1h do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Przed włożeniem do piekarnika można ponacinać nożyczkami lub specjalnym nożykiem do bułeczek, posmarować jajkiem i posypać np. makiem.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 225°C około 12 minut.

Z przepisu bajaderki.

Odpowiedzi: 2 to “Bułeczki pszenne”

  1. Tilianara Says:

    Wypróbuję na pewno, bo tak ślicznie wyglądają, że już teraz bym schrupała monitor :)))

  2. Aga z zapiecka Says:

    Tili wypróbuj, wypróbuj, wszystko co bajaderki to można w ciemno robić, taka prawda🙂
    Staram się by jedzenie dobrze wyglądało, bo my najpierw jemy oczami🙂
    Pozdrawiam


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: