Kurczak Tikka Masala

Styczeń 17, 2009

tikka-masalaKurczak Tikka Masala

Danie wymyślone przez Brytyjczyków zachłyśniętych kuchnią indyjską. Grillowane kawałki kurczaka podawane w aromatycznym sosie. Mojej połówce bardzo smakuje (chociaż to kurczak), a ja mam ambiwalentne odczucia🙂

Porcja dla 2 osób:

  • 0,5kg piersi drobiowych,
  • 3 ząbki czosnku,
  • około 4cm świeżego imbiru, obranego,
  • 1 papryczka chili bez pestek,
  • 0,5 łyżki ziaren gorczycy,
  • 0,5 łyżki papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 1,5 łyżki garam masala,
  • około 100g jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • garść mielonych migdałów,
  • 1 szklanka wody,
  • 4 łyżki śmietanki kremówki,
  • 1 limonka,
  • sól morska,
  • świeża kolendra / natka pietruszki.

  1. Mięso pokroić w duże kawałki.
  2. Imbir i czosnek zetrzeć na drobnej tarce i wymieszać z drobno posiekaną papryczką.
  3. W garnku rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić ziarna gorczycy, gdy zaczną strzelać dodać do mieszanki imbirowo-czosnkowo-paprykowej. Następnie dodać paprykę, kmin rzymski, mieloną kolendrę i łyżkę garam masala.
  4. Otrzymaną „pastę” podzielić na 2 części do jednej dodać jogurt i mięso, wymieszać i odstawić do marynowania na min. pół godziny.
  5. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. W rondelku (tym w którym wcześniej prażyliśmy gorczycę) rozgrzać łyżkę masła oraz łyżkę oleju, wrzucić cebulę i drugą połowę „pasty”smażyć na małym ogniu ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu, by się nie przypaliła. Dodać przecier, wodę, zmielone migdały i dużą szczyptę soli. Odparować sos i odstawić.
  6. Kurczaka upiec na grillu, albo w piekarniku w 200°C (z włączonym grillem) do zrumienienia.
  7. Do sosu dodać śmietankę i pół łyżki garam masala, podgrzać i doprawić wedle uznania.
  8. Sos połączyć z mięsem, sokiem z limonki, posypać zieleniną i podawać, najlepiej z ryżem (polecam imbirowy).

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki „Moje obiady” Jamiego Olivera.

Przyprawa garam masala

  • 2 laski cynamonu,
  • 3 listki laurowe,
  • 40 g nasion kuminu,
  • 20 g nasion kardamonu,
  • 25g nasion kolendry,
  • 20 g nasion czarnego pieprzu,
  • 15g całych goździków,
  • 15 g mielonego kwiatu muszkatołowego.
  1. Listki laurowe pokruszyć a cynamon połamać.
  2. Rozgrzać patelnię o grubym dnie, wsypać cynamon, liście laurowe, kolendrę, pieprz, kumin, goździki, kardamon, pieprz i prażyć chwilę aż staną się rumiane, odstawić do przestudzenia.
  3. Zemleć wymieszać z mielonym kwiatem muszkatołowym.
  4. Można przechowywać przez 3-4 miesiące w naczyniu szczelnie zamkniętym.
  5. Najlepiej komponuje się z drobiem.

Źródło: „Przyprawy znane i nieznane” Jill Norman.

Odpowiedzi: 2 to “Kurczak Tikka Masala”

  1. andzia-35 Says:

    Na zdjęciu wygląda baaaardzo apetycznie!
    Pozdrawiam ciepło:))

  2. Aga z zapiecka Says:

    Dzięki Andziu :)również pozdrawiam


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: