Chleb piwny

Luty 1, 2009

chleb-piwny2

chleb-piwny

Chleb piwny

Po raz pierwszy uczestniczę w Weekendowej Piekarni🙂 było mi bardzo miło. Dziękuję Margot, dziękuję Zawszepolko. Chleb piwny to jest to! Smak i zapach doskonały, chrupiąca skórka… mhmm…

No, gdyby nie fakt, że trzeba z nim się tak bardzo pieścić to piekłabym go codziennie. Przepis pochodzi z książki Dana Leparda „The handmade loaf”.

Zaczyn

* 250g butelkowego jasnego piwa (500%),
* 50g białej mąki chlebowej (100%),
* 20g pszennego zakwasu (40%).

1. W rondlu podgrzewamy piwo do temperatury 70°C, zdejmujemy z palnika i wsypujemy mąkę szybko mieszając, tak by było jak najmniej grudek.
2. Mieszankę przenosimy do małej miski (tak by sięgała do jej połowy) i zostawiamy do przestygnięcia. Gdy temperatura mieszaniny spadnie do 20°C dodajemy zakwas. Przykrywamy szczelnie folią i zostawiamy na noc w temperaturze pokojowej.

Ciasto chlebowe

* 150g zaczynu (30%)
* ok. 250g wody o temp. 20°C (50%)
* 500g mąki pszennej chlebowej (100%)
* 1.5 łyżeczki soli (2%)

8.00 rano
W dużej misce rozrabiamy zaczyn z wodą (200g). Dodajemy mąkę, sól i całość mieszamy do połączenia składników, dolewając wody w razie potrzeby (ciasto będzie miękkie i lekko klejące). Temperatura ciasta powinna mieć ok. 21°C. Przykrywamy i zostawiamy na 10 minut.

8.10 rano
Wyjmujemy ciasto z miski na lekko omączony lub naoliwiony blat. Zagniatamy ciasto przez 10-15 sekund i przekładamy do czystej i naoliwionej miski. Zostawiamy na kolejne 10 minut.

8.20 rano
Jeszcze raz zagniatamy ciasto przez 10-15 sekund, formujemy kule i znowu przekładamy do miski. Zostawiamy na kolejne 10 minut.

8.30 rano
Ponownie zagniatamy ciasto przez 10-15 sekund, formujemy kule i przekładamy do miski. Zostawiamy na 30 minut.

9.00
Ponownie zagniatamy ciasto przez 10-15 sekund, formujemy kule i przekładamy do miski. Zostawiamy na 1 godzinę.

10.00
Ponownie zagniatamy ciasto przez 10-15 sekund, formujemy kule i przekładamy do miski. Zostawiamy na 1 godzinę.

11.00
Ponownie zagniatamy ciasto przez 10-15 sekund, formujemy kule i przekładamy do miski. Zostawiamy na 2 godziny.

13.00

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każda po 450g. Formujemy dwa okrągłe bochenki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut, żeby ciasto odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy dwa koszyki wyłożone omączonymi ściereczkami.

13.15
Jeszcze raz formujemy okrągłe bochenki i przekładamy je do koszyków złączeniami do góry. Przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, aż podwoją objętość.

Nagrzewamy piekarnik z kamieniem (piekłam bez kamienia) do 220°C. Kamień posypujemy semolinę. Bochenek ostrożnie przenosimy na omączoną łopatę, nacinamy ostrym nożem lub żyletką w kształt krzyża, spryskujemy woda i pieczemy ok. 50-70 minut (ja piekłam 15 minut w 220°C, potem zmniejszyłam temperaturę do 200°C i piekłam jeszcze 25-30 minut). Drugi bochenek pieczemy w ten sam sposób.
Studzimy na kratce.

WeekendowaPiekarnia

Odpowiedzi: 10 to “Chleb piwny”

  1. margot Says:

    Aga pierwszy raz ,ale jak !
    Aga smakowite są te twoje chlebki i jakie wyrośnięte

  2. Aga z zapiecka Says:

    Dziękuję Margot🙂 Trochę sobie rosły, ten z tyłu ok. 2h (za krótko bo wystrzelił w piekarniku jak szalony i pomimo nacięcia pękł) ten z przodu prawie 3h, ale jest prawie idealny jak dla mnie.
    Pozdrawiam

  3. zawszepolka Says:

    Jakie ladne naciecie!!🙂 A wiesz co ja bardzo lubie popekane chleby:) Ja pieke jeden ale za to duzy ciekawe co z niego wyjdzie:D Ciesze sie, ze z nami pieklas:))

  4. Aga z zapiecka Says:

    Witaj Zawszepolko🙂
    Oczywiście, popękane chleby są super, mają więcej chrupiącej skórki za którą przepadam.
    Też się bardzo cieszę z naszego wspólnego pieczenia, żałuję że nie wyrobiłam się z bułeczkami, ale bardzo mnie kuszą.. dlatego w najbliższym czasie pojawią się u nas na stole🙂
    Pozdrawiam

  5. Tilianara Says:

    Piękne chlebki Ci wyszły i to nacięcie – tak artystycznie🙂

  6. Aga z zapiecka Says:

    Dzięki Tilia🙂

  7. Marcela Says:

    Tienen un aspecto maravilloso estos panes!
    Muchos saludos,
    Marcela

  8. Aga z zapiecka Says:

    Hola Marcela🙂 Muchas gracias.
    Ya lo traduzco🙂 Es un pan con cerveza pero un poco diferente al tuyo.
    Un saludo!
    Aga

  9. Marcela Says:

    Me debería haber dado cuenta que era con cerveza! Pivo -> piwny, cierto?
    Cuando lo traduzcas seguro que me hago un tiempito para probar la receta, que se ven espectaculares.
    Un beso,
    Marcela

  10. Aga z zapiecka Says:

    Casi, piwo -> piwny🙂 En polaco no hay „v”.
    Buen fin de semana!
    Aga


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: