Ciasteczka sezamowo – imbirowe

Luty 4, 2009

sezamowoimbirowe

Ciasteczka sezamowo – imbirowe

Całkiem sympatyczne, jeżeli nie pozwolimy im się zbytnio przyrumienić, będą lekko ciągutkowe, a w smaku najpierw mocno cytrynowe, potem wyraźnie słodkie, a na końcu imbir uszczypnie nas w język, oczywiście cały czas będą sezamowe😀

Składniki:
* 1½ szklanki cukru
* 1 szklanka ziarna sezamowego
* ¾ szklanki mąki uniwersalnej
* 1 łyżka
(15ml) świeżo startego (na papkę) imbiru,
* ½ szklanki soku z cytryny (sok z 2 cytryn),
* 120g stopionego masła (użyłam 100g).

Przygotowanie:

1. Zmieszać w misce cukier, ziarno sezamu i mąkę. Dodać starty imbir, sok cytrynowy i stopione masło i mieszać, aż składniki się połączą.
2. Odstawić masę na godzinę do lodówki.
3. Piekarnik rozgrzać do 160°C z termoobiegiem.
4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozsmarować cieniuśkie kółka z ciasta o średnicy ok. 5 cm, pozostawiając między nimi ok. 5cm wolnego miejsca (mocno się rozpłyną), nie więcej niż 9 sztuk na 1 blachę.
5. Piec około 6-10 minut, aż brzegi będą przyrumienione, a środek zrobi się lekko złoty.
6. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę i jeszcze gorące zwijać w rulon (przydatny będzie trzonek od drewnianej łyżki). Smacznego!

Z tej porcji wychodzi około 45 ciastek.

Przepis Anny Olson.

Odpowiedzi: 9 to “Ciasteczka sezamowo – imbirowe”

  1. Ola;p Says:

    Cóż za wspaniała lekkość bytu.Boskie wręcz!

  2. olalala Says:

    Super ciasteczka :)! Pięknie wyglądają, a ja lubię się tak bawić i robić różne kształty z ciasteczek🙂. Piękne zdjęcie!

  3. Tilianara Says:

    Robiłam je ostatnio🙂 Cudowne są w smaku🙂 Pięknie je zwinęłaś🙂 Ja z nich miseczki na lody zrobiłam😉

  4. Aga z zapiecka Says:

    Dziękuję dziewczyny🙂

    @Ola;p Obawiam się że ich lekkość może być zgubna🙂

    @olalala to witaj w klubie, też lubię

    @Tilia, przed chwilą oglądałam Twoje ciasteczka, piekne Ci wyszły! Dobrze wiedzieć że sprawdzają się jako miseczki, ale czy u Ciebie też wyszły ażurowe??

    Pozdrawiam Was serdecznie

  5. An-na Says:

    Subtelne i apetyczne!
    Pozdrawiam🙂

  6. asieja Says:

    ale one piękne!

  7. Bea Says:

    Ladne🙂

  8. Casiapaw Says:

    Ale piękności wyczarowałaś! Wyglądają, jak nie z tej ziemi, takie leciusieńkie, delikatne, jak koronki z Koniakowa🙂

  9. Aga z zapiecka Says:

    Dziękuję🙂 Fajnie, że się Wam podobają!
    Pozdrawiam cieplutko


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: