Rohliky

Luty 5, 2009

rohlik

Rohliky

W ramach tygodnia kuchni czeskiej postawiłam na rogaliki🙂 Tym razem wytrawnie. Rohliky są świetne na śniadanie, albo na piknik. Szybko znikają, polecam gorąco.

Składniki na 24 rogaliki:

* 300g wody przegotowanej, letniej,
* 7g drożdży instant,
* 500g mąki pszennej,
* 50g płynnego masła,
* 15g cukru,
* 10g soli morskiej,

Na wierzch:
mak albo sezam, sól morska

1. W dużej misce mieszamy wodę, drożdże, mąkę, masło, cukier oraz sól. Wyrabiamy robotem 10 minut (ręcznie około 15 minut). Ciasto powinno być sprężyste i miękkie. Przekładamy do naoliwionego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5h.
2. Blachę wyłkładamy papierem do pieczenia.
3. Ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach 20x60cm, lekko opruszamy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 5 minut. Następnie kroimy na 12 kwadratów (10x10cm), a potem każdy kwadrat dzielimy po przekątnej. W ten sposób otrzymujemy 24 trójkąty, które zwijamy w rogaliki i układamy na blasze.
4. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30-45minut. Przed włożeniem do piekarnika spryskujemy wodą, posypujemy makiem/sezamem oraz solą.
5. Pieczemy w temperaturze 175°C przez 15-20 minut. Najlepsze jeszcze ciepłe!

Mrożenie:

Rogaliki wkładamy do piekarnika na około 10-12 minut, wyjmujemy jak już są prawie upieczone ale jeszcze blade!

Studzimy, a następnie przekładamy do woreczka strunowego i do zamrażarki. I jak pewnego dnia będziemy mieli ochotę na świeże i gorące rogaliki wystarczy wyjąć je z zamrażarki, ułożyć na blasze, zostawić na godzinę, żeby doszły do siebie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C na 5-7 minut i gotowe!

Przepis pochodzi z książki Daniela Leadera „Local Breads”.

Odpowiedzi: 8 to “Rohliky”

  1. margot Says:

    Pięknie się udały , bardzo ciekawy przepis

  2. aga-aa Says:

    o wytrawne, to coś dla mnie🙂

  3. andzia-35 Says:

    Jakie cudne Ci wyszły. Ja w zyciu jeszcze nie robiłam rogalików…już sobie wyobrażam te pierwsze-takie rozwory pokraczaste hehehehehe

  4. asieja Says:

    jak pięknie wyrosły.
    jakie równiutkie.
    mniam.

  5. Tilianara Says:

    Piękne, takie klasyczne rogaliki, cudowne … wow nie mogę przestać się zachwycać🙂 Zrobię na pewno, przepis już zapisany🙂

  6. Aga z zapiecka Says:

    @Margot, dzięki, wreszcie pojawiła się jakaś odmiana u mnie w domu..ciągle te chleby😉
    @aga-aa masz szczęście że połowę zamroziłam, inaczej nic by już nie zostało (one są takie na 2 kęsy):P
    @andziu-35 dziękuję, ale to naprawdę żadna filozofia, zresztą wrzucę może jeszcze dzisiaj przepis na słodkie rogaliki maślane z instrukcja zwijania.
    @asieja dziękuję serdecznie🙂

    Buziaki🙂

  7. Aga z zapiecka Says:

    O cześć Tilia, naprawdę bardzo mi miło.
    Trzymaj sie cieplutko!

    PS. Już jedną nogą jestem u Ciebie🙂 hehhe

  8. andzia-35 Says:

    Aga, to czekam na instrukcję:-)


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: