Vanilkove rohlicky

Luty 5, 2009

rohlicky

Vanilkove rohlicky

Pyszne, kruchutkie, maślane i intensywnie orzechowe. Tradycyjne czeskie ciasteczka bożonarodzeniowe.

Składniki:

* 200g miękkiego masła
* 1/2 szklanki cukru,
* 2 szklanki przesianej mąki,
* 1 szklanka zmielonych lub posiekanych, obranych migdałów (nie miałam, użyłam orzecha laskowego),
* 1 łyżeczka esencji waniliowej,
* 1/2 łyżeczki soli,
* cukier puder do posypania.

1. Masło utrzeć z cukrem na lekką, puszystą masę. Dodawać mąkę, po 1/2 szklanki na jeden raz i mieszać dalej. Dodać migdały, esencję waniliową oraz sól.
2. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. godzinę.
3. Po schłodzeniu odrywać z kuli kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Rolować na grubość ok. 1 cm i zaginać brzegi, formując rożki. Wyjdzie ich ok. 35 sztuk.
4. Piekarnik nagrzać do 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Układać rożki w odległości ok. 1 cm od siebie (podczas pieczenia lekko się rozpływają).
6. Piec ok. 15 min., aż się lekko zrumienią.
6. Rohlicky wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Autor: Korzonek_i_Szpicruta

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: