Tortano

Luty 20, 2009

tortano2

tortano3

Tortano

Bardzo smaczny i prosty chleb. Nie potrzebujemy koszyka do wyrastania ani keksówki. W smaku przypomina rustykalną bagietkę.

Porcja na 1 tortano (1.200g),
Czas: około 19h, w tym 20 minut aktywnej pracy.

Zaczyn:

* 1/4 łyżeczki drożdży instant,
* 1 szklanka wody,
* 2/3 szklanki mąki chlebowej pszennej (100g).

1. Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5-10 minut.
2. Do mąki wlewamy 1/3 część wody z rozpuszczonymi drożdżami, a resztę wylewamy.
3. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12h.

Ciasto chlebowe:

* 575g mąki chlebowej pszennej,
* 420g wody,
* zaczyn j.w.
* 2 łyżeczki miodu (14g),
* 1 łyżka soli (15g),
* 1/4 szklanki ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę (60g ) – czyli mniej więcej jeden mały ziemniak.

1. Wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki wodę z mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić na 10-20 minut.
2. Dodać zaczyn, miód, sól, ziemniaka przecisniętego przez praskę, wyrabiać 15-20 minut, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski. Ciasto jest bardzo luźne. Przełożyć ciasto do naczynia oprószonego mąką. Przykryć folią i odstawić na 20 minut.
3. Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, posypać mąką, złożyć brzegi do środka (tak jak składa się listy urzędowe), przekręcić ciasto na blacie o 90° i ponownie złożyć brzegi do środka. Oprószyć mąką i przełożyć do miski. Przykryć folią i odstawić na kolejne 20 minut.
4. Jak wyżej.
5. Jak wyżej.
6. Jak wyżej z tą różnicą, że po złożeniu odstawić na 2,5h.
7. Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, uformować kulę wg instrukcji –>Instrukcja formowania kuli.  Odstawić na 20 minut.
8. Ciasto posypać mąką, w środku zrobić otwór. Uformować wieniec o średnicy 30cm, z otworem o średnicy 10 cm pośrodku. Posypać mąką, ułożyć na papierze do pieczenia/desce piekarniczej obficie posypanej mąką, przykryć folią spożywczą. Odstawić na 1,5h.
9. Piec w piekarniku nagrzanym do 230°C na kolor ciemnobrązowy (u mnie to trwało 30 minut). Studzić na kratce.

tortano

Przepis pochodzi z książki Maggie Glezer „Artisan Baking”.

Odpowiedzi: 12 to “Tortano”

  1. margot Says:

    jakie dziury ma :)))))
    cudnie się udał
    Jak zjemy nasz podpłomyk to chyba się za niego wezmę

  2. Aga z zapiecka Says:

    :)))
    Dziękuję Margot!
    W piecu rośnie jak szalony, chociaż nie mam kamienia🙂

  3. Liska Says:

    Jak pięknie wyrósł🙂 Wygląda na bardzo apetyczny, chetnie oderwałabym kawałek…

  4. asieja Says:

    piękny ten rustykalny kształt🙂

  5. andzia-35 Says:

    Kurcze Aga ..jaki cudny ten chlebuś!

  6. An-na Says:

    Mistrzowski chleb, aż chce się zaraz go upiec!

  7. Bea Says:

    Prezentuje sie swietnie! mnie by chyba nie wyszedl…:/

  8. Aga z zapiecka Says:

    Dziękuję za miłe słowa!🙂 Pozdrawiam cieplutko i zachęcam do wypróbowania

    @Bea, bez obaw. Naprawdę ciężko mu zaszkodzić, między innymi dlatego się za niego zabrałam🙂

  9. zemfiroczka Says:

    No miąższ rewelka! Aż nabrałam ochoty na powrót do pieczenia🙂

  10. anthony Says:

    Ladny chleb. Przepraszam czy bylo w tej ksiazce napisane z jakiego regionu Wloch ten chleb pochodzi? Wypiek o takiej nazwie jest typowym slonym ” chlebem” z neapolu i nie jest to wlasciwie chleb w prostym znaczeniu tego slowa.

  11. Aga z Zapiecka Says:

    Witaj Anthony, nie jest podane niestety z jakiego regionu pochodzi ten chleb, ale sam przepis pochodzi z piekarni Royal Crown z NY, prowadzonej przez dwóch Kalabryjczyków, to może być jakiś trop.
    Pozdrawiam🙂
    PS Znalazłam w sieci stronę pewnej kalabryjskiej piekarni, która ma w swojej ofercie tortano, które wygląda podobnie jak to z książki Maggie Glazer http://www.esperia.it/panificiocapalbo3eng.htm.

  12. anthonyb Says:

    a zapiecku pamietam, ze u Ciebie bylam. milo , ze i Ty do mnie trafilas🙂
    A wiec tortano lub casatiello sa wyrobem z Neapolu i jego prowincji. Jest to rodzaj pieczywa drozdzowego z nadzieniem. Obowiazkowy jest dodatek pieprzu, smalcu, serow i wedlin. No i jajka na twardo. W okolicach Caserty i czesci wybrzeza neapolitanskiego od srony wezuwiusza znany jest jeszcze inny wypiek zwany tortano , ale w wersji na slodko. Ja osobiscie go nie jadlam.
    To co zrobilas to jak znalazlam w sieci nazywa sie Royal crown’s tortano. A wiec w stanach wymyslili sobie chleb i ze wzgledu na forme podobna do oryginalu nazwali go tortano. To jedyne wytlumaczenie jakie przychodzi mi do glowy🙂 Sprobuj kiedyszrobic ten neapolitanski. Bardzo dobry. Pozdrawiam i podam Ci strone jak wygladaja tortano innych.
    http://www.google.it/search?q=tortano&hl=it&biw=1259&bih=823&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=COEATqGdEtDNswa1lITDDQ&ved=0CDQQsAQ


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: