Krucha szarlotka

Luty 27, 2009

szarlotka

Szarlotka

Ciasto jest pyszne, wchodzi do naszego repertuaru. Idealne z waniliowymi lodami, a z braku tychże mogą być śmietankowe😉 Przepis Majanki.

Składniki na formę o wymiarach 18×24cm:

* 145g masła,
* 1/4 szklanki cukru,
* 200g mąki,
* 6g świeżych drożdży,
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
* 1 żółtko.

Nadzienie:

* około 1 kg jabłek (użyłam szarej renety),
* cukier i cynamon do smaku,
* sok z cytryny (opcjonalnie).

1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na niewielkie kawałki, wrzucić do rondla, zmiksować na papkę. Podprażyć chwilę (5-10 minut), przyprawić cynamonem, cukrem ewentualnie sokiem z cytryny (wedle gustu).
2. Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do malaksera i miksować aż powstaną okruchy takie jak na kruszonkę. Następnie szybko zagnieść ciasto.
3. 1/3 wrzucić do zamrażarki, a resztą wylepić formę, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do około 170°C na 10-15 minut (do zezłocenia się ciasta).
4. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłkowe purée, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach schłodzone ciasto. Piec w temperaturze 170°C około 30 minut.

A oto inne moje propozycje na ciasto z jabłkami w roli głównej😉

Jabłecznik z migdałową skórką
Biszkopt z jabłkami
Bawarska sernikoszarlotka

Odpowiedzi: 11 to “Krucha szarlotka”

  1. Majana Says:

    Slicznie wygląda z tymi lodami🙂 Ciesze sie,ze smakowała :))
    Pozdrawiam ciepło.

  2. konsti Says:

    Coz powiedziec, chyba tylko: mniam mniam, pycha!🙂
    Pozdrawiam.

  3. Aga z zapiecka Says:

    Majanko, Konsti dziękuję🙂
    Pozdrawiam i miłego weekendu życzę
    Aga

  4. An-na Says:

    Wysmakowane zdjęcie, a szarlotka kusząca wielce🙂

  5. asieja Says:

    racja
    wyglądaj idealnie..:)


  6. Ja to po prostu jutro upiekę.

    Pozdrawiam


  7. I stało się – upiekłem. Ciasto jest po prostu pyszne.

    A teraz spaceruje po resztkach odchodzącej zimy, gubiąc to co te dobroci…

    Pozdrawiam

  8. Aga z zapiecka Says:

    Cieszę się bardzo🙂
    Zazdroszczę pogody, w moich stronach dziś rano zawieje i zamiecie..

    Pozdrawiam

  9. Olalala Says:

    Wygląda cudnie🙂. A z tą gałką lodów szarlotka musiała być strasznie pyszna🙂. Mniam!

  10. Aga z zapiecka Says:

    Olalala dziękuję, była pyszna o tak🙂

  11. Indra Says:

    drożdże i proszek w jednym cieście ?


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: