Kuchnia rosyjska : Bliny

Luty 28, 2009

bliny2

bliny

Bliny

Tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Odpowiednik naszych racuchów, ale z dodatkiem mąki gryczanej. Można podawać na słodko z konfiturą, albo na słono np. z kawiorem, łososiem, jesiotrem lub masłem. Przepis Joanny z forum CinCin.

Składniki na porcję dla 2 osób:

* 100g mąki gryczanej,
* 100g mąki pszennej,
* 10g świeżych drożdży,
* 1 jajko,
* około 1,5 szklanki mleka,
* 15g stopionego masła,
* sól.

1. Mąkę pszenną przesiać, dodać drożdże i połowę mleka. Wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1h).
2. Dodać przesianą mąkę gryczaną i tyle mleka, aby ciasto było gęste jak śmietana. Wybijać starannie łyżką, dodając żółtko, pianę z białek, stopione masło i sól. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
3. Smażyć na średnim ogniu na natłuszocznej patelni nalewając ciasta na około 1/2 cm grubości.

Moja propozycja podania: wędzony łosoś, cytryna, szczypiorek, ale możliwości jest wiele.
festiwal-kuchni-rosyjskiej

About these ads

Odpowiedzi: 13 to “Kuchnia rosyjska : Bliny”

  1. Ola;p Powiedział/a:

    I znowu i znowu bliny! Ach..dobry był ten obiadek:))

  2. zawszepolka Powiedział/a:

    Rasowe te Twpje bliny Aga! :)
    Ja niedawno robilam ‘pancakes’ z lososiem i kaparami – nasze ulubione dodatki do wytrawnych nalesnikow :D

  3. bellaaa.15 Powiedział/a:

    Piękne ! :) tylko czym by tu zastąpić mąkę gryczaną? Śliczna stronka, fajne przepisy, podoba mi się :)

  4. asieja Powiedział/a:

    wyglądają pięknie
    muszę poszukac mąki gryczanej,
    bo kaszę lubię bardzo:-)

  5. Witold Skaczkiewicz Powiedział/a:

    Oczywiście natychmiast przystąpię do realizacji.

    Serdecznosci
    w.

    Ps:
    Mąkę gryczaną, jeżeli nie ma w pobliżu, uzyskuje przez mielenie kaszy w starym udarowym młynku do kawy.
    w.

  6. Aga z zapiecka Powiedział/a:

    Dziękuję za miłe słowa! :)

    Mąkę gryczaną teoretycznie można zastąpić pszenną (tak zrobiły two fat ladies) ale wtedy otrzymamy zwyczajne racuchy, bez tego gryczanego charakterku ;)
    Na pewno warto skorzystać z rady Witolda (ja skorzystam, ponieważ do tej pory kupowałam mąkę gryczaną przez internet, chociaż mam taki stary młynek do kawy na korbkę..)

    Pozdrawiam serdecznie Aga

  7. Witold Skaczkiewicz Powiedział/a:

    Istota rzeczy w mące gryczanej!!!

    Bez niej to zwykłe “kluchy”:)

    Pozdrawiam

  8. zemfiroczka Powiedział/a:

    Bliny, łosoś – wiesz co dobre :))

  9. Aga z zapiecka Powiedział/a:

    @Witoldzie, zgadzam się że bez mąki gryczanej to już nie to, ale polemizowałabym z tymi “kluchami” ;) chyba, że kluchy będą lekkie i puszyste.

    @Oczko, mam do tego połączenia sentyment, pamiętam jak kiedyś dawno temu na obczyźnie spędzałam święta BN, miejscowi starali się przygotować coś bliskeigo w ich mniemaniu polskiemu podniebieniu i zrobili właśnie takie bliny, tyle że bez szczypiorku :)

    Pozdrówka!

  10. Witold Skaczkiewicz Powiedział/a:

    Aga,

    poezja w twoich słowach. Jak to jest ze piszesz: “klucha”, a moje ślinianki marsza grają.

    Ciepło pozdrawiam

  11. Aga z zapiecka Powiedział/a:

    Obawiam się, że to nie poezja tylko głód :D
    Pozdrawiam

  12. Witold Skaczkiewicz Powiedział/a:

    Aga,
    jesteś przemiłą osobą.

    Serdeczności

    Postscriptum
    dziś na żywioł, idę w sklepy ciekawe co za potrawę wymyślę. :)

  13. Aga z zapiecka Powiedział/a:

    ;)
    Życzę powodzenia na zakupach i w kuchni!

    Pozdrówka


Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Join 89 other followers

%d bloggers like this: