Mixed-Flour Miche

Luty 28, 2009

miche

Mixed-Flour Miche

Chleb godny polecenia, nie sprawi żadnych kłopotów jeżeli będziemy go piec w formie.  Długo zachowuje świeżość.

Proporcje na bochenek o wadze około 85 dag.

Zaczyn:
* 42g mąki pszennej z pełnego przemiału (użyłam razowej😉 ),
* 8g mąki pszennej chlebowej,
* 50g mąki żytniej razowej,
* 70g wody,
* 1,5 łyżki aktywnego zakwasu żytniego.

Składniki zaczynu wymieszać w misce, przykryć folią spożywczą i zostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.

Ciasto właściwe:

* 212g mąki pszennej  z pełnego przemiału (użyłam razowej😉 ),
* 50g mąki żytniej razowej,
* 138g białej pszennej mąki chlebowej,
* 345g wody, temp. 26°C,
* 1/2 łyżki soli.
170g zaczynu (wszystko minus 1,5 łyżki).

1. Do dużej miski wsypać mąkę i zalać ją wodą. Wymieszaać dokładnie, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1h (autoliza).
2. Następnie wierzch ciasta posypać solą, dodać zaczyn podzielony na kawałki. Wyrabiać na drugim biegu 2 i pół minuty. Ciasto jest mokre, dość luźne, a gluten średnio rozwinięty.
3. Zostawić do wyrośnięcia na 2 i pół godziny, składając ciasto w tym czasie 3 razy, co 40 minut.
4. Gotowe ciasto odgazować lekko i ukształtować z niego kulę. Przełożyć do koszyczka wyłożonego omączoną ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na
2 – 2 i pół godziny w temperaturze 24°C.
5. Piekarnik rozgrzać do 240°C. Piec z parą przez około 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 210°C i dopiekac jeszcze przez 15-20 minut. Upieczony chleb popukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Po upieczeniu chleb należy dobrze wystudzić na kratce i unikać pokusy pokrojenia go przed upływem 12 godzin.

To jak wygląda w przekroju można zobaczyć np tutaj.

Przepis wybrała tatter z książki J. Hamelmana „Bread”.

WeekendowaPiekarnia

Odpowiedzi: 12 to “Mixed-Flour Miche”

  1. margot Says:

    Aga ,cudo nie chleb ,jeśli nie masz nic przeciwko to zaraz Ciebie dopiszę do piekących co?

  2. Aga z zapiecka Says:

    No, jasne!🙂

  3. Majana Says:

    Jak slicznie wygląda! Cudowny jest !:))

  4. Aga z zapiecka Says:

    Dzięki Majanko!🙂

  5. margot Says:

    aga dopisane i naprawdę powinnaś być z siebie dumna bo bochenek piękny wyszedł

  6. Aklat Says:

    Piękny chleb Ci wyszedł🙂 Bardzo lubię takie omączone bochenki🙂

  7. andzia-35 Says:

    Aga, bardzo ładny chlebek Ci wyszedł! Pozdrawiam:)))

  8. poswix Says:

    Jak sie robi taką pomarszczoną skórkę jak widać po lewej stronie zdjęcia? Bardzo ją lubię bo mozna pochrupać..🙂 I serio jestem ciekawa… Odpowiedz, proszę.🙂

  9. Bea Says:

    Piekny!
    Ja tez mam zamiar go upiec niebawem, jutro jesli mi starczy czasu lub w przyszly weekend najpozniej. I tez bede piekla z mniejszej porcji😉

  10. Aga z zapiecka Says:

    @Margot, aż się zarumieniłam🙂

    @Aklat, takie omączone lepiej się prezentują na zdjęciach to fakt😉 ale osobiście wolę chrupiącą rumianą skórkę. Tutaj się trochę spieszyłam..

    @Andziu dziękuję :))

    @Poswix, hmm ona nie jest pomarszczona, po prostu wrzuciłam do pieca bochenek z solidną warstwą mąki i spryskując piekarnik wodą mąką się namoczyła i utworzyła takie coś, a jak chcesz mieć naprawdę poszarpaną skókę to wystarczy nie wysypywać koszyczka/ściereczki mąką😛 (sama to przerabiałam hahahaha)

    @Bea, w takim razie życzę powodzenia, będę wyczekiwać relacji u Ciebie🙂

    Pozdrawiam cieplutko

  11. zawszepolka Says:

    O🙂 I wiecej nas w Weekendowej Piekarni! Aga to moze bys z nami co tydzien piekla co?:)
    Bardzo ladny bochen:)

  12. Aga z zapiecka Says:

    Co tydzień mówisz?😉 Zobaczę..
    W tej chwili coś tam w kuchni rośnie, zobaczymy co z tego wyjdzie🙂
    Buźka


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: