Tagliatelle z owocami morza

Marzec 8, 2009

tagliatelle-z-owocami-morza

Tagliatelle z owocami morza

Nie chciało mi się dziś długo bawić w kuchni, musiałam więc wykombinować coś szybkiego, a zarazem stosownego😉 na niedzielny obiad. Zainspirowała mnie Andzia swoim penne z owocami morza. Dzięki Andziu! 🙂

Porcja dla 2-3 osób:

* 250g tagliatelle albo spaghetti (imho ze spaghetti będzie lepiej się prezentować😉 ),
* 200g krojonych pomidorów z puszki (1/2 puszki),
* 1/3 szklanki świeżej bazylii + 1 łyżka,
* 3 +2 + 1 łyżka oliwy,
* 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
* sól, pieprz,
* około 40 dag mrożonych owoców morza.

1. Owoce morza rozmrozić w lodówce.
2. Do rondla wrzucić pomidory, dodać 1 łyżkę oliwy oraz 1 łyżkę drobno posiekanej bazylii. Dusić na małym ogniu około 15 minut, do zredukowania połowy objętości sosu. Odstawić.
3. Przygotować sos bazyliowy: zmiksować 1/3 szklanki bazylii z 2 łyżkami oliwy i szczyptą soli. Odstawić.
4. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. W czasie gdy makaron się gotuje, rozgrzać na patelni 3 łyżki oliwy, wrzucić czosnek, a zaraz potem owoce morza. Smażyć krótką chwilę (1-2 minuty), następnie dodać sos pomidorowy. Wymieszać i trzymać na ogniu około 2 minut. Dodać przecedzony makaron. Wymieszać.
5. Podawać skropione sosem bazyliowym. Smacznego!

Odpowiedzi: 9 to “Tagliatelle z owocami morza”

  1. poswix Says:

    Dobrałaś świetne tło. Naprawdę mi się podoba. Dzięki takim zdjęciom czuję, że krew szybciej krąży w moich żyłach.🙂

  2. asieja Says:

    coś szybkiego,
    a jak pięknie wygląda
    ostatnio kolorowe dania królują:-)
    wiosna,wiosna!

  3. zawszepolka Says:

    Szybki, ale jaki smaczny przepis🙂 Ogolnie makaronu nie jadam ale w takiej wersji zawsze i wszedzie!
    Pozdrawiam z krainy wiecznego deszczu :))))

  4. An-na Says:

    Owoce morza? U mnie wczoraj były na kolację mule po marynarsku, a miał być makaron z mulami…

  5. Aga z zapiecka Says:

    Dzięki dziewczyny🙂 No tak staje na glowie zeby moja kuchnia zima była kolorowa🙂

    Aniu, czyzby to telepatia? mam wrażenie, że ostatnio chodzą za nami podobne smaki😀

    Buziaki

  6. Tilianara Says:

    Mmmm, lato na talerzu, bo takie tagliatelle z owocami morza to mi zawsze będzie wakacje przypominać :)))

  7. zemfiroczka Says:

    Aaaaaaach! Zjadłoby się🙂

  8. andzia-35 Says:

    Wygląda przepysznie!!!!! Następnym razem wypróbuję Twoją wersję:))))Pozdrawiam ciepło:)))

  9. Aga z zapiecka Says:

    @Tiliu i o to właśnie chodziło🙂

    @Oczko, cóż stoi na przeszkodzie?😉

    @Andziu, dziękuję🙂 i polecam

    Pozdrawiam!
    Aga


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: