Tiramisu

Marzec 23, 2009

tiramisu

tiramisu-2

Ten deser jest na liście moich najulubieńszych deserów, pochodzi z Włoch. Poniżej zamieszczam przepis  z moimi modyfikacjami (chyba nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła ;P ) na początek wyrzuciłam surowe jajka…  Moje Tiramisu jest bardzo bardzo mokre, biszkopty zmieniają konsystencję ze stałej na prawie płynną, tak właśnie lubię. Nigdy nie żałuję alkoholu, a słodzę mało albo nawet wcale.

Tiramisu

Porcja dla 4 osób:

* 250 g mascarpone 80% (używam epiu, a piątnicy nie polecam),
* około 150g amaretto/wina marsala / brandy (wg gustu),
* cukier puder do smaku,
* 200g śmietanki kremówki 30%,
* łyżka kakao,
* 150 – 200g podłużnych biszkoptów (zwykle zużywam 16 biszkoptów),
* około 250 ml mocnej kawy.

1. Wrzucić do miski mascarpone, zmieszać z kremówką (mocno schłodzoną), ubić na sztywno, dodać około 80g alkoholu (do smaku) oraz cukier. Wymieszać.
2. Kawę wymieszać z pozostałym alkoholem, przelać do np. głębokiego talerza.
3. Biszkopty zamoczyć w kawie (po około 2 sekundy z każdej strony) i ułożyć w naczyniu (ja używam do tego celu żaroodpornego naczynia do zapiekania),  na biszkoptach rozsmarować połowę kremu, następnie ułożyć kolejną warstwę z biszkoptów, a potem znowu krem, który należy jeszcze posypać kakao (ale najlepiej przed podaniem).
4. Naczynie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, lub na całą noc.

Odpowiedzi: 18 to “Tiramisu”

  1. Olalala Says:

    Boskie! Cudowne, fantastyczne :)… Napatrzyć się nie mogę, cudo po prostu🙂. Uwielbiam tiramisu!

  2. tucha Says:

    uwielbiam
    ślinianki mi pracują jak patrzę na Twoje zdjęcia😛

  3. An-na Says:

    Kuszące ogromnie! Ja bardzo podobne tiramisu robię, z wyglądu identyczne nawet, ale Twoje odpowiada mi chyba bardziej, bo nie zawiera surowych żółtek. Aż chce się wypróbować🙂

  4. Bea Says:

    O taaak! to rowniez jeden z moich ulubionych deserow! najczesciej robie z marsala, mniam🙂
    Ale moj nigdy sie tak prosto nie trzyma jak na Twoim zdjeciu!😉

  5. Tilianara Says:

    O Boszzz! To jest prawdziwe cudo🙂 Już biegnę po widelczyk🙂

  6. asieja Says:

    bardzo lubię bardzo mokre ciasta
    a tiramisu jadłam raz w życiu
    i nie przekonałam się do jego smaku
    może pora zrobic po swojemu
    i polubic:-)

  7. zawszepolka Says:

    Ueee bez jajek?? :))
    Ja to z tej frakcji co jednak to wloskie z jajami wola :)))
    Piekne zdjecia !
    Pozdrawiam cieplutko🙂

  8. Majana Says:

    Piękne! :)) Cudownie apetyczne zdjęcia ! Uwielbiam tiramisu. Przepis przywiozłam sobie z Włoch, robię zawsze z jajkami:)
    Pyszności🙂

  9. aneta75 Says:

    Witam moja teściowa jest mistrzem w tiramisu, ale ja zrobie takie jak Ty polecasz zobaczymy czyje lepsze…:)
    pozdrawiam

  10. aga-aa Says:

    takze uwielbiam tiramisu, tak jak wszystko co ma aromat kawy

  11. Aga z zapiecka Says:

    @Olalala miło mi bardzo🙂 Dziękuję!

    @tucha, Ty nie pościsz?😉

    @An-no,🙂 dziękuję! Tak sobie zmodyfikowałam nie ze względu na lepszy smak, a na obecność żółtek. Chyba uległam psychozie..😉

    @Bea, lata praktyki😉 i będzie stał jak trzeba, a tak na serio to jeżeli robisz z żółtkami to wtedy może trudniej mu utrzymać kształt, a tutaj średnia tłuszczu wychodzi 55% to stoi🙂

    @Tiliu,🙂 u mnie widelczyków nie brakuje, wpadaj!😉

    @asiejko, spróbuj, ale może za pierwszym razem skorzystaj z oryginalnego przepisu (chyba że nie lubisz surowych żółtek).

    @zawszepolko, dzięki! a ja nie mogę, chociaż czasy kogla-mogla dobrze pamiętam.

    @Majanko, dziękuję!🙂

    @Aneta, pojedynek z mistrzynią tiramisu? już się boję🙂
    Moja wersja na pewno jest lepsza dla tych co źle reagują na żółtka😉

    @aga-aa, to tak jak ja🙂

    Pozdrawiam serdecznie!

  12. andzia-35 Says:

    Apeeeetyczne!!! Tez kiedyś robiłam tylko z całymi jajcami, w smaku bardzo dobre, tylko kroić sie tego nie dało:_)

  13. Emma Says:

    Uwielbiam Tiramisu.
    Bardzo ładne zdjecia na blogu. Czy mogłabym sie dowiedziec na jakim programie przerabiasz zdjecia. Sa rewelacyjny
    Mam nadzieje ze mi odp. Pozdrawiam
    http://www.tensmak.blox.pl

  14. Aga z zapiecka Says:

    @andziu-35, dziękuję, może i ja kiedyś spróbuję z jajcami🙂

    @Emma, dziękuję🙂
    Korzystam z edycji w Picasie 3.

    Pozdrawiam serdecznie!

  15. bellaaa.15 Says:

    Ładnie się prezentuje, masa jest sztywna i się nie rozlewa. Fajny przepis, bo bez jajek, a my rodzinka R. nie tolerujemy surowych jajek ;P. Ja podobnie robię z podobnego przepisu, spoko🙂. Pzdr !!

  16. zemfiroczka Says:

    Aaaa p-lanuję, planuję popełnić!😉

    Właśnie się zaoptrzyłam w mascarpone i biszkopty😉 Też będę kusić, a co! ;))

  17. Zwegowani.pl Says:

    mam w planach zrobić niedługo, tylko mój miły przerażony, czy to aby niezbyt czasochłonne, bo przepisy robimy razem. Ale pokażę mu Twój, to go na pewno przekona🙂

  18. Aga z zapiecka Says:

    🙂 ma jedną wadę trzeba czekać, ja zwykle robię wieczorem, żeby przez noc sobie poleżało w lodówce.
    Pozdrawiam


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: