Ciasto z rabarbarem i truskawkami

28 Maj, 2009

ciasto rabarbarowe z truskawkami

ciasto rabarbarowe z truskawkami2

Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Zostałam mile zaskoczona smakiem tego ciasta. Oczywiście, spodziewałam się tego, że będzie dobre.. ale nie aż tak 🙂 Słodka pianka i kremowe nadzienie z rabarbaru i truskawek doskonale sie komponują. I do tego ta delikatna kremowo – piankowa konsystencja…

Z przepisu bajaderki.

Z całej porcji wyszły mi 2 placki, jeden piekłam w formie do tarty o średnicy 28 cm, a drugi w tortownicy o średnicy 18 cm.  Można też upiec 1 duży prostokątny placek w dużej formie. Z 1/2 porcji upieczemy ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm.

Ciasto:
* 1 i 3/4 szklanki mąki,
* 2 łyżki cukru pudru,
* 125 g masła.

Nadzienie:
*  3/4 – 1 szklanka cukru,
* 1/4 szklanki mąki,
* szczypta soli,
* 6 żółtek,
* 1 szklanka słodkiej śmietanki,
* 4 szlanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki,
* 1 szklanka truskawek, pokrojonych w plasterki.

Beza:
* 6 białek,
* 1/2 szklanki cukru.

1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
2. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem aż utworzą się drobne grudki. Wylepić dno formy tymi okruszkami. Piec około 10-12 minut do lekkiego zrumienienia.
3. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Żółtka rozbełtać, wymieszać ze śmietanką i połączyć z suchymi składnikami.
4. Dodać rabarbar i truskawki, lekko wymieszać i wylać na podpieczony spód. Piec w temperaturze 180°C przez godzinę. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, wyłożyć bezę na upieczone ciasto i piec aż beza się zrumieni, okolo 10-15 minut. Ciasto wystudzić.

Komentarzy 13 to “Ciasto z rabarbarem i truskawkami”

  1. Majana Says:

    O mniam! Mam też je na oku :)) Pięknie wygląda:))

  2. Aga z zapiecka Says:

    Majanko jesteś jak błyskawica, zresztą już Ci to kiedys pisałam 🙂 A ciasto oczywiście polecam 🙂

  3. kabamaiga Says:

    Pysznie wygląda.

  4. zawszepolka - zamoscianka Says:

    Ooo a prowadzisz kurs pt: jak upiec beze aby nie opadla ?:)))) Bo mnie zawsze na ciastach opada 😀
    Tez bym zjadla jakby mnie ktos poczestowal … 😀

  5. Alinka Says:

    Przepyszne, piekłam to ciasto już kilka razy i jeszcze mi się nie znudziło:)

  6. olalala Says:

    Ooo, ile u Ciebie nowych pyszności :)! A ja dopiero dziś je oglądam, bo przez tę burzę coś z internetem się dzieje :/…
    No ale co do tego placka: cudny! Też miałam go w planach i skoro tak zachwalasz, pewnie upiekę :).

  7. tucha Says:

    no to wiem co będzie w niedzielę do kawy 🙂

  8. Aga z zapiecka Says:

    @kabamaiga dzięki 🙂

    @Poleczko, najpierw trzeba dobrze ubić białka (to zadanie powierzam maszynie 😛 ) potem stopniowo dodaję cukier i ubijam, ubijam. W sumie to trwa tak minimum 10 minut. Piana powinna byc sztywna i ładnie się błyszczeć. I gotowe. Tak robisz?
    Yyy jeszcze mam kawałek.. co prawda ostatni.. ale dobrze, podzielę się z Tobą 😛

    @Alinko, dziękuję za wizytę 🙂 ja żałuję, że tak późno zdecydowałam się na to ciasto 🙂

    @olalala, przeganiam lenia i powoli nadrabiam zaległości 😉 polecam, placuszek palce lizac a klopotow z netem wspolczuje 😦

    @tucha, cieszę się 🙂 mam nadzieję, że Wam posmakuje

    pozdrawiam

  9. zawszepolka - zamoscianka Says:

    Wiesz co chyba tak dlugo nigdy nie ubijalam moze wlasnie dlatego mi siada 😀
    Dzieeeeki wiedzialam, ze jestes Kochana :))

  10. Aga z zapiecka Says:

    i mściwa, zapomniałaś dodać 🙂

  11. ewena Says:

    Też je piekłam, chętnie bym sobie przypomniała:))

  12. Aklat Says:

    Wygląda bosko! Z rabarbarem i truskawkami mniam 🙂

  13. Ola;p Says:

    Fajne,piankowe ciasto.Gdyby mój piekarnik nie psół bez,to bym upiekła:P


Dodaj komentarz