Ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Wrzesień 2, 2009

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Nic wyszukanego, delikatne, rozpływające się w ustach ciasto drożdżowe, śliwki i chrupiąca, cynamonowa kruszonka… sama przyjemność. Nie może tego ciasta zabraknąć w sezonie śliwkowym, a przynajmniej nie u mnie w domu. Polecam!

Porcja na tortownicę o średnicy 24-26cm.

Ciasto:

* 25 dag mąki
* 5 dag cukru,
* 15 g drożdży,
* 1/4 łyżeczki soli,
* 35 dag śliwek węgierek bez pestek,
* 1 jajko,
* 1 żółtko,
* 1/2 szklanki letniego mleka,
* 1 łyżeczka esencji waniliowej,
* 50 g masła.

Kruszonka:

* 45g masła zimnego,
* 45 g cukru,
* 55g mąki (lub odrobinę więcej),
* 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu.

1. W miseczce przygotować rozczyn z drożdży odrobiny mąki, cukru oraz letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Masło rozpuścić w rondelku. Odstawić.
2. Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, żółtko, rozczyn, resztę mleka, esencję oraz cukier. Wymieszać ciasto do uzyskania jednolitej masy, następnie dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać do momentu aż zacznie odstawać od ręki około 15 – 20 minut (w tym czasie możemy sobie zrobić 2 minutową przerwę).
Uwaga! Ciasto wychodzi dość luźne, ale w razie gdyby było zbyt luźne można dodać łyżkę mąki.
3. Odstawić do wyrośnięcia na jakieś 40 -60 minut.
4. Zagnieść masło, cukier, makę oraz cynamon na kruszonkę.
5. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej pergaminem, na ciasto wyłożyć śliwki skórką do dołu, posypać kruszonką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 200°C z termoobiegiem około 20-25 minut.
Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji Śliwka której autorką jest blue_megi.

Odpowiedzi: 15 to “Ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką”

  1. poswix Says:

    Ciasto z mleczkiem… Uch, ślinotok.🙂

  2. Gosi@ Says:

    wspaniale….wlasnie takie niby proste,a jednak najsmaczniejsze :))
    Pozdrawiam🙂

  3. Liska Says:

    Esencja jesieni na Twoich zdjęciach. Pięknie.

  4. Nette7 Says:

    Nic wyszukanego… akurat :)! Przecież to najlepsze ciasto na świecie! ;D

  5. Bea Says:

    Szalejesz kobieto! Szkoda, ze nie mieszkasz blizej😉

  6. D. Says:

    Ach! Tak bardzo zapragnęlam zjeśc kawałek…

  7. viridianka Says:

    przepiekne drozdzowe! i jeszcze ze sliwkami i kruszonką, mniam!

  8. muffingirl Says:

    Jakie apetyczne zdjęcie🙂 Znam to ciasto, ale cynamonu do kruszonki jeszcze nie dodawałm. Muszę wypróbować. Pozdrawiam serdecznie🙂 muffingirl

  9. Majana Says:

    Nie ma to jak ciasto drożdżowe z kruszonką, ciepłe , pachnące z kubeczkiem mleka. Uwielbiam!:)

  10. buruuberii Says:

    O kurcze, Majana wyjela mi z ust „nie ma jak drozdzowe”, no bo nie ma🙂 a dobrze Aga ze przypominasz, bo ze sliwkami lata nie jadlam…
    Pozdrowienia!

  11. ewena Says:

    Marzy mi się takie drożdzowe ze śliwkami. To wygląda cudnie i apetycznie, na taki deszczowy dzień byloby jak znalazł:)

  12. asieja Says:

    najbardziej lubię cynamonową kruszonkę🙂


  13. Mniam mniam, śliwki już są, zabieram się za pieczenie

  14. Andrzej Says:

    Pyszne ciasto wyszło, tylko podwoiłem składniki.U mnie piekło sie w temp. 150 st, przez 50 min.Polecam.


  15. Ciasto drożdżowe jest najlepsze na świecie z masłem i mlekiem.


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: