Bułeczki z Chelsea

Wrzesień 8, 2009

buleczki chelsea

Bułeczki z Chelsea

Słodkie i aromatyczne bułeczki na drożdżach. Idealne na zbliżającą się jesień. Bardzo się cieszę, że z takimi słodziakami🙂 wracam do Weekendowej Piekarni Ali. Przepis wybrała Ania z mojej małej kuchni.

Nadzienie:
* 50 g ciemnego brązowego cukru Muscovado,
* 50 g zwykłego cukru,
* 50 g masła w temperaturze pokojowej,
* skórka otarta z 1/4 cytryny,
* 1/4 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej (następnym razem dam więcej)*
* 100 g rodzynek,

Ciasto:
* 150 g mąki pszennej zwykłej,
* 300 g mąki pszennej chlebowej,
* 1 łyżeczka drobnej soli morskiej,
* 75 g mleka (temperatura pokojowa),
* 75 g wody (temperatura pokojowa),
* 2 średnie jajka,
* 50 g golden syrup (zastąpiłam sztucznym miodem),
* 6 g świeżych drożdży, rozdrobnionych.

+ masło do foremki oraz drobny cukier do posypania.

Syrop:
* 75 g cukru,
* 50 g wody.

1. Syrop zagotować, gotować 2 minuty i zostawić do wystygnięcia.
2. Wymieszać składniki nadzienia (bez rodzynek), aż do uzyskania miękkiej masy. Odstawić na czas wyrabiania ciasta.
3. W dużej misce wymieszać obie mąki oraz sól. W drugim naczyniu wymieszać mleko, wodę, jajka, golden syrup (miód) i drożdże. Przelać płynne składniki do naczynia z mąką i wyrabiać do uzyskania miękkiego, lepkiego ciasta. Przykryć i odstawić na 10 minut.
4. Stolnicę posmarować oliwą, następnie wyłożyć na nią ciasto i wyrobić (10 sekund). Uformować z ciasta kulę. Przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i ponownie odstawić na 10 minut. Ponownie wyrobić ciasto na stolnicy, uformować kulę, przełożyć od miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce (21 – 25 C).
5. Spód kwadratowej foremki o bokach 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować papier i boki foremki masłem.
6. Stolnicę lekko posypać mąką i rozwałkować ciasto w kształt kwadratu o boku około 35 cm. Nadzienie pokruszyć na całej powierzchni ciasta i posypać rodzynkami. Następnie zwinąć ciasno od jednego końca jak roladę. Pokroić na 9 równych części, a następnie ułożyć w foremce (3 rzędy po 3), lub po prostu obok siebie na blasze, posypać drobnym cukrem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
7. Piec w temperaturze 180°C około 25 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 170°C i piec jeszcze 15-20 minut, aż bułeczki nabiorą pięknego jasnobrązowego koloru (moje bułki upiekły się w 25 minut).
8. Bułeczki po wyjęciu z piekarnika zostawić na kratce na 10 minut. Posmarować z wierzchu syropem i podawać jeszcze ciepłe!

*Na początku XX wieku, gdy przyszła moda na cynamon, zastąpiono nim gałkę muszkatołową. Także jeśli ktoś kocha cynamon to może śmiało dokonać tu takiej zamiany!

Źródło: Dan Lepard ‘The handmade loaf’.

WeekendowaPiekarnia

Odpowiedzi: 15 to “Bułeczki z Chelsea”

  1. polka Says:

    Aguś piękne bułki! I kolory na zdjęciu🙂
    Fajne bo Twoje takie barziej okrągłe niż kwadratowe🙂 Urocze są!
    :* Sćiskam Cię mocno i myślę, że niedługo pomęczę Cię mejlowo😀

  2. Aga z zapiecka Says:

    Hej!🙂 Nie wyszły mi kwadraty.. Ty to wszystko wypatrzysz🙂 Pozdrawiam i czekam🙂

  3. margot11 Says:

    Aga , a ja wypatrzyłam ,że wyglądają tak apetycznie ,że się poczęstuje czy chcesz czy nie
    Jednym ,albo lepiej dwa wezmę

  4. Majana Says:

    Piękne są Twoje bułeczki! I jak miło zobaczyć Twoją buźkę ! :))

  5. Aga z zapiecka Says:

    Margot, a prosze bardzo, ja u Ciebie zawsze podkradam🙂

    Majanko, dzięki🙂 milo mi rowniez🙂

  6. Gosi@ Says:

    ale wspaniale ci te buleczki wyszly :))
    pozdrawiam 🙂

  7. majka Says:

    Piekne slimaczki. Chetnie zjadlabym jednego z kubkiem mleka :))

  8. viridianka Says:

    bardzo ładne bułeczki, pięknie zakręcone

  9. Anna Says:

    Slicznie sie udaly.

  10. buruuberii Says:

    Aga, widze ze u Ciebie szaleja teraz drozdze – no piekne Ci wyszly te buleczki🙂
    PS. Strasznie mnie ciekawi Twoja pestkowka, bedzie tu o niej kiedys?
    Pozdrowienia!

  11. Aga z zapiecka Says:

    Gosi@, majka, viridianka, Anna dziękuję🙂

    Basiu, troszke moze za duzo koloru zlapaly🙂 faktycznie drozdzowo sie zrobilo, pewnie przez tę niepewna pogodę, ale mam w planach jeszcze cos bardzo letniego🙂
    poki co pestkowka ma 10 dni, ponoc pyszna😉 na poczatek proponuje zbierac pestki z jablek, potrzeba ich 250ml… ;D więcej szczegółów po degustacji🙂

    Pozdrawiam!

  12. asieja Says:

    coś jest magicznego w tych bułeczkach
    może to ich kształt?
    (:
    i smak, smak na pewno

  13. buruuberii Says:

    Aga, dziekuje Ci pieknie za odpowiedz i wskazowki! Ciekawa jestem tego smaku… Mnie ominelo w tym roku letnie robienie nalewek, wiec z checia nastawie jakas jesienna zanim tarnine znajde i nim mrozy nadejda🙂

  14. Aga z zapiecka Says:

    Basiu, ale uprzedzam, że tę szklankę zbiera się naprawdę dłuuugo😉

  15. Bea Says:

    Aga, sliczne te buleczki w Twoim wydaniu! U mnie by pewnie byly wlasnie z cynamonem😉

    Pozdrawiam!


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: