Kotlety wieprzowe z musztardą i gnocchi

Wrzesień 18, 2009

schab

Kotlety wieprzowe z musztardą i gnocchi

Jesteśmy wybredni jeżeli chodzi o dania z mięsa, ale te kotlety są naprawdę bardzo dobre. Mimo, iż lista składników jest krótka😉 Takie proste smaki sprawdzają się u nas najlepiej. Polecam!

Aha, ważne, aby nie smażyć zbyt długo wieprzowiny! Powinna być miękka w środku. Przepis pochodzi z książki „Nigella ekspresowo”.

Porcja dla 2 osób:

* 2 kotlety schabowe (około 450g łącznie),
* 2 łyżeczki oleju czosnkowego,
* 125 ml cydru,
* 1 łyżka musztardy francuskiej ( z całymi ziarnami gorczycy),
* 75 ml śmietany kremówki.

1. Kotlety oczyścić z tłuszczu i  resztek ścięgien, włożyć je między dwa kawałki plastikowej folii i szybko, z całej siły rozbić, żeby były cieńsze.
2. Rozgrzać olej na patelni o grubym dnie i smażyć kotlety na umiarkowanie dużym ogniu, po 5 minut z każdej strony. Przełożyć mięso na ciepły talerz.
3. Wlać cydr na patelnię, na której smażyły się kotlety i gotować +/- 1 minutę, następnie dodać musztardę oraz śmietanę i starannie wymieszać.
4. Sos należy pogotować kilka minut, a następnie polać nim kotlety. Podawać z purée ziemniaczanym, albo z gnocchi (przepis poniżej) wtedy dobrze jest przełożyć je na chwilę na patelnię, żeby wchłonęły resztki sosu..

Gnocchi

* 1/2 kg purée z sypkich ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
* 1 jajko,
* 1/4 łyżeczki soli,
*  około 150 – 200 g mąki pszennej,
* odrobina gałki muszkatołowej (opcjonalnie).

1. Do przestudzonego purée z ziemniaków dodać jajko, część mąki, gałkę oraz sól. Wymieszać, gdyby ciasto się kleiło można dosypać resztę mąki. Ciasto powinno być elastyczne i dość miękkie, wtedy gnocchi będą delikatne.
2. Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i podzielić na 4 części. Z każdej uformować wałeczek o średnicy 1 cm, a następnie pokroić je na 2cm kawałki. Przy pomocy widelca formować charakterystyczny kształt gnocchi. Gnocchi można tez pokroić w kostkę (jeżeli nie chcecie się bawić z widelcem).
3. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie około 1 minuty. Gotowe!

Przepis bierze udział w zabawie „Schab jest dobry na wszystko” zorganizowanej przez Potrawę.

SchabJestDobryNaWszystko

Odpowiedzi: 11 to “Kotlety wieprzowe z musztardą i gnocchi”

  1. Grazyna Says:

    Pyszne mięsko! A gnocchi nie znałam, muszę zanotować🙂

  2. kasiaaaa24 Says:

    Wspaniałe zdjęcie. A kotlet wygląda niesamowicie apetycznie. Cudowne danie🙂

  3. viridianka Says:

    Gnocchi znam i lubię, szczegolnie ze szpinakiem, mniam!

  4. margot11 Says:

    te gnocchi to bym wszamała , mniam

  5. Gosi@ Says:

    oj,mniamniusny taki obiadek!!!!

    Pozdrawiam🙂

  6. Tilianara Says:

    Pięknie się prezentuje i wybornie smakuje – wiem bo i ja jadłam już ten schabik – wspaniały, o ile oczywiście nie zapomni się o nim na patelni i nie wysmaży na podeszwę :)))

  7. Nette7 Says:

    O, ja tez bardzo lubię te kotlety z sosem musztardowym… O ile się nie mylę, to był pierwszy przepis który „przetestowałam” z „Nigella ekspresowo”😉

  8. polka Says:

    🙂
    Wiesz co Aga? Mało jem mięsa ostatnio ale chodzi za mną jego smak. Widziałam dzisiaj polędwiczki wieprzowe u Agatki i teraz u Ciebie ten przepis. Ajjj🙂 I teraz mi się chce🙂
    Mięsa😀
    :*

  9. buruuberii Says:

    Hi, hi, hi jakbym czytala siebie odnosnie dan z miesa🙂 a gnocci to jeszcze mi nigdy nie wyszly takie jak bym chciala – kolejny sprawdzony przepis – dzieki Aga, takie bowiem sa najlepsze!

    W sprawie wonnych pestek: od jutra jestem w PL na kilka dni i przygotuje Ci maciupka paczuszke, napisz mi prosze na priv’a adres🙂

  10. aga-aa Says:

    mi to te nokki przypadły do gustu😉

  11. Bea Says:

    Halo… Czy wszystko w porzadku Ago?

    Usciski :*


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: