Makaron w sosie carbonara z zielonym groszkiem

Listopad 22, 2009

Makaron w sosie carbonara z zielonym groszkiem

Pozostaję w temacie dań obiadowych z makaronem w roli głównej, w ten sposób spełniam życzenie mojej drogiej Siostry :*

Fantastyczny sos, do tego chrupiący zielony groszek i aromatyczny boczek. Szybkie i pyszne danie. Ostatnio nasze ulubione.

Porcja dla 2 -3 osób.

* około 300 g makaronu conchiglie (muszle) lub farfalle (kokardki),
* 1 jajko,
* 100 ml śmietanki kremówki,
* 100 g boczku (polecam długodojrzewający z Lidl’a) pokrojonego na kawałki,
* 2 garście świeżo wyłuskanego lub mrożonego groszku,
* kilka listków mięty (u mnie mrożona, dlatego taka zmaltretowana na zdjęciu),
* trochę świeżo startego parmezanu,
* sól,
* pieprz.

1. Ugotować makaron we wrzącej i osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy makaron będzie prawie gotowy, na ostatnie półtorej minuty wrzucić do niego groszek.
2. Jajko ubić ze śmietaną, solą i pieprzem.
3. Boczek usmażyć na chrupiąco.
4. Makaron odcedzić (pozostawiając trochę wody z gotowania), następnie wymieszać z boczkiem (wraz z wytopionym z niego tłuszczem). Dodać większość drobno pokrojonych listków mięty.
5. Teraz wymieszać makaron z jajkiem ubitym ze śmietaną. Makaron musi być jeszcze gorący wtedy jajko się zetnie i utworzy aksamitny, gładki sos. Dodać trochę wody z gotowania makaronu, jeżeli sos będzie zbyt gęsty.
6. Doprawić solą i pieprzem, posypać parmezanem i pozostałymi listkami mięty. Podawać od razu.

Na podstawie przepisu J. Olivera.

Odpowiedzi: 7 to “Makaron w sosie carbonara z zielonym groszkiem”

  1. cudawianki Says:

    super pomysl na jeden z moich ulubionyc sosow!🙂

  2. bryssska Says:

    bardzo pyszne i bardzo kolorowe

  3. majka Says:

    Brzmi pysznie! I taki prosty do przygotowania. Grzechem byloby nie sprobowac :))

    Pozdrawiam cieplutko.

  4. nobleva Says:

    Pyszne danie🙂

  5. Aga z Zapiecka Says:

    Zachęcam, bo kto jeszcze nie jadł tego dania ten trąba😉

    Pozdrawiam serdecznie Aga

  6. Tilianara Says:

    Oooo, a u mnie też ostatnio była carbonara i taka solo i taka z cukinią, z groszkiem jeszcze nie jadłam, więc wpraszam się do Ciebie :)))

  7. andzia-35 Says:

    Piękne danie Ci wyszło, kolorowe takie:-)


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: