Masło z orzeszków ziemnych

Listopad 23, 2009

Masło z orzeszków ziemnych

Ostatnio buszując po blogach kulinarnych natknęłam się na przepisy na masło orzechowe. Poczułam nieodpartą chęć ich wypróbowania. Kupiłam kilogram orzeszków ziemnych w łupinach oraz olej arachidowy (który okazał się zbyteczny). Cała rodzina została zaangażowana do łuskania🙂 Masło wyszło świetne. Młodej bardzo smakują kanapki z masłem orzechowym i dżemem malinowym🙂 Taka mała rzecz a cieszy.

„Orzech ziemny, zwany także orzachą, jest jednorocznym gatunkiem z rodziny strączkowych.
Roślina dorasta do 50-75 cm wysokości, wykształca liście złożone z dwóch par owalnych listków oraz wypuszcza kwiaty żółte, motylkowe. Kwiaty są niepozorne, po przekwitnieniu szypułki kwiatów wydłużają się i kierują ku dołowi, wpychając w ziemię tworzący się strąk, który dojrzewa pod ziemią na głębokości do 5-10 cm.
Cylindryczne lub beczułkowate strąki orzecha ziemnego są strąkami nie pękającymi, o bruzdowatej, twardej, włóknistej okrywie i zawierają po 1-5 nasion, z których każde otoczone jest cienką, brązową łupinką.
Nasiona nazywa się orzeszkami ziemnymi, arachidowymi lub fistaszkami. Ich skład chemiczny to: około 60-70% tłuszczu, do 25-35% białka i 5% węglowodanów, 2-5% błonnika, 6-22% substancji glicydowych, 1,5-5% substancji mineralnych (bogatych w żelazo). Z witamin występuje sporo witaminy B (0,54 mg%), E i C oraz trochę mniej (0,14 mg%) witaminy A, biotyny i kwasu pantotenowego.
Nasiona fistaszków są niezwykle pożywne z powodu wysokiej zawartości tłuszczu i białka, a poza tym bardzo smaczne. Prażone, słodzone lub solone stanowią przysmak nie tylko małych dzieci. Nadają się „do pojadania” – dla ruchliwych nastolatków, sportowców i innych prowadzących aktywny tryb życia (dostarczają sporo energii, gdyż są wysokokaloryczne, a także cennego białka i soli mineralnych). Są świetnym uzupełnieniem diety wegetariańskiej, gdyż jak wszystkie nasiona strączkowe mają białko pełnowartościowe zastępujące białko zwierzęce. Ze zmielonych orzeszków produkuje się tak zwane masło fistaszkowe, lekko solone lub lekko słodzone, przyjemnie pachnące i smaczne. Używa się go do smarowania chleba. Masła fistaszkowego można tez używać do nadziewania cukierków i czekolad.
Orzech ziemny pochodzi z Ameryki Południowej – Brazylii i Peru, ale uprawiany jest bardzo często w krajach tropikalnych i subtropikalnych, a nawet o chłodniejszym klimacie. W Europie uprawiany jest na Półwyspie Bałkańskim (głównie w Bułgarii i Grecji), w Hiszpanii, we Włoszech, w południowej Francji i południowych rejonach Rosji oraz Ukrainy. Dzisiejsi główni producenci orzeszków arachidowych to: Chiny, Indie, Afryka Zachodnia i Wschodnia, USA, Argentyna, Brazylia.”*

Z podanej porcji otrzymamy około 1/2 szklanki masła orzechowego.

* 1 szklanka wyłuskanych, uprażonych orzeszków ziemnych,
* 1/8 łyżeczki soli,
+ 1 łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie).

1. Pozbawione brązowych osłonek zmiksować z solą i ewentualnie cukrem w malakserze na gładką masę (około 4-6 minut). Gotowe!

Można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce mniej więcej przez miesiąc.

* Źródło: http://www.technolog.friko.pl

Odpowiedzi: 16 to “Masło z orzeszków ziemnych”

  1. margot11 Says:

    prześliczne to zdjęcie , mniam mniam

    p.s ja też robię sama masło orzechowe-czasami:P

  2. Bea Says:

    Maslo orzechowe to moja mala (wielka ;)) slabosc. Choc sama jeszcze nigdy nie robilam… Bede musiala kogos zachecic do luskania😉

    Pozdrawiam! I milego dnia / tygodnia Ci zycze🙂

  3. Majana Says:

    Oj, chętnie bym spróbowała takiego własnej roboty masełka orzechowego.
    Pysznie wygląda!
    Pozdrawiam:)

  4. kabamaiga Says:

    Nie sądziłam, że zrobienie masła jest aż tak proste. Przepis zapisuję. A zdjęcie cudo. Pozdrowienia z Lublina

  5. agata Says:

    Świetny pomysł! Wygląda jak „prawdziwe”!

  6. Aga z Zapiecka Says:

    Margot, a czy jest coś czego Ty jeszcze nie robiłaś??? Czy moge Cię czymś zaskoczyć😉

    Bea, to zajęcie w sam raz na długie jesienne i zimowe wieczory :)Dziękuję! I nawzajem🙂

    Majanko, dzięki🙂 Zachęcam, orzeszki ziemne łuska się szybciej niz np. laskowe🙂

    Kabamaiga, dziękuję serdecznie Krajanko (czy to nie brzmi słodko?😉 ). Przepis oczywiście polecam.

    Agata, sama jestem zaskoczona, nie wiedziałam, że uda mi się otrzymać taką wspaniałą konsystencję przy pomocy malaksera🙂

    Pozdrawiam poniedziałkowo
    Aga

  7. Tilianara Says:

    O, ale smakołyk i ile wiedzy wraz z nim zaserwowanej🙂

  8. Nette7 Says:

    Uwielbiam masło orzechowe. I domowe też- bo zdrowsze, więc chętnie je robie. Tylko zamiast łuskać orzeszki po prostu kupuje gotowe, niesolone😉.. Podoba mi się to zdjęcie :)…

  9. An-na Says:

    Masło orzechowe – dawno nie jadłam! Może zrobię, skoro nawet oleju nie wymaga…

    Serdeczności🙂

  10. andzia-35 Says:

    Takie domowe masełko jest lepsze od kupnego:))

  11. Witold Says:

    Ha, i kolejny dowód na to, że zrobione własnoręcznie jest smaczniejsze!

    Serdeczności

    Ps. Po prostu zrobię TO.🙂

  12. Aga z Zapiecka Says:

    Dokładnie, nie ma jak domowe masło fistaszkowe🙂
    Po pierwsze wiem co jem, a po drugie (jak słusznie Andzia zauważyła) jest dużo lepsze od sklepowego🙂

    Uściski!
    Aga

  13. Gosi@ Says:

    takie to proste????? szok!!!! nawet sie nie zastanawialam nad procesem wytworzenia masla orzechowego,bo na starcie mi sie wydawalo to dosc zlozonym procesem,a tu niespodzianka……
    Pozdrawiam🙂

  14. ilka_86 Says:

    ja też mam ochotę na ten przepis, tylko jak się dorobię malakserka;)hehe

  15. tucha Says:

    muszę spróbować zrobić🙂
    kiedyś gdzieś znalazłam przepis na masło z solonych orzeszków ziemnych i zdecydowanie nie polecam, mają po tych przeróbkach zbyt mało tłuszczu i wyszło takie „niewiadomoco”

  16. buruuberii Says:

    Aga, w zyciu bym nie powiedziala, ze przy pomocy zwyklego malaksera to sie uda, balam sie ze wyplynie olej. A tymczasem tak wyglada to maslo u Ciebie oblednie (i moj ulubiony u Ciebie styl zdjec!) ze tylko teraz czekac az dorwe kogos, kto obierze mi orzechy🙂
    Pozdrawiam cieplo!


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: