Sernik na zimno w starym stylu
25 kwietnia, 2008
Sernik na zimno w starym stylu
Taki sernik pamiętam z dzieciństwa, w moim domu nazywał się po prostu sernik na zimno, ale u sąsiadów była to już melba. Oczywiście istnieje kilka wariacji na jego temat, z bakaliami, z kakao, albo w wersji waniliowej i koniecznie z galaretką na wierzchu. Bez galaretki to już będzie chyba pascha. Polecam!
Składniki:
1. Mleko zagotować, dodać do niego jajka roztrzepane ze śmietaną. Warzyć na małym ogniu aż zrobi się ser – trwa to około 10 minut.
2. Odcedzić przez gazę (ser powinien być sypki). Odstawić do ostudzenia.
3. Bakalie sparzyć. Następnie pokroić na drobniejsze kawałki.
4. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce ser. Można chwilę blenderować, żeby masa była bardziej kremowa.
5. Dodać esencję i bakalie. Masę przełożyć do tortownicy, odstawić do lodówki. Polać galaretką. Ponownie odstawić do lodówki. Gdy galaretka stężeje sernik będzie gotowy.
16 grudnia, 2013 o 10:57 pm
Wszystko świetnie, ale jaką śmietanę!!!!!!!!!!!!!!!
17 grudnia, 2013 o 8:35 am
Kwaśną, np 18%.