Sernik na zimno w starym stylu

25 kwietnia, 2008

Sernik na zimno w starym stylu

Taki sernik pamiętam z dzieciństwa, w moim domu nazywał się po prostu sernik na zimno, ale u sąsiadów była to już melba. Oczywiście istnieje kilka wariacji na jego temat, z bakaliami, z kakao, albo w wersji waniliowej i koniecznie z galaretką na wierzchu. Bez galaretki to już będzie chyba pascha. Polecam!

Tortownica o średnicy około 20cm.

Składniki:

  • 1l mleka,
  • 1/2l śmietany,
  • 4 jajka,
  • 200g masła,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • garść bakalii (morele oraz rodzynki),
  • 1 galaretka (polecam pomarańczową),
  • 1 łyżka esencji waniliowej.
  • 1. Mleko zagotować, dodać do niego jajka roztrzepane ze śmietaną. Warzyć na małym ogniu aż zrobi się ser – trwa to około 10 minut.
    2. Odcedzić przez gazę (ser powinien być sypki). Odstawić do ostudzenia.
    3. Bakalie sparzyć. Następnie pokroić na drobniejsze kawałki.
    4. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce ser. Można chwilę blenderować, żeby masa była bardziej kremowa.
    5. Dodać esencję i bakalie. Masę przełożyć do tortownicy, odstawić do lodówki. Polać galaretką. Ponownie odstawić do lodówki. Gdy galaretka stężeje sernik będzie gotowy.

    Komentarze 2 to “Sernik na zimno w starym stylu”

    1. Agniecha Says:

      Wszystko świetnie, ale jaką śmietanę!!!!!!!!!!!!!!!

    2. Aga z Zapiecka Says:

      Kwaśną, np 18%.


    Dodaj komentarz