Kiełbaski z soczewicą

Luty 4, 2010

Kiełbaski z soczewicą

To danie nierozłącznie kojarzy mi się z Francją oraz oczywiście z kuchnią francuską (lentilles et saucisses de Morteau (ou de Montbéliard)), choć równie dobrze można je spotkać w kuchni hiszpańskiej (lentejas con salchichas) czy włoskiej (lenticchie con le salsicce) i pewnie nie tylko tam.
W książce Ramsaya przeczytałam, że we Włoszech to tradycyjne danie noworoczne.

Jest pożywne, smaczne i proste.
Podstawą tego dania są oczywiście dobre kiełbaski.

Porcja dla 4-6 osób:

* 12 kiełbasek (użyłam białych),
* 500 g soczewicy zielonej, opłukanej i odcedzonej,
* 200 g wędzonego boczku, drobno pokrojonego,
* 1 cebula drobno posiekana,
* 1 marchewka pokrojona w kostkę,
* 3 liście laurowe,
* 1 duży ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony,
* pół szklanki białego wytrawnego wina (użyłam wermutu),
* natka pietruszki,
* sól,
* świeżo zmielony pieprz czarny,
* oliwa do smażenia.

1. Na dużej patelni (a jak nie ma to w rondlu) rozgrzać oliwę i smażyć boczek (jeżeli boczek jest bardzo tłusty, można zrezygnować z oliwy) przez około 5 minut, aż się zrumieni i będzie chrupiący. Dodać cebulę, marchew, liście laurowe i smażyć jeszcze chwilę, aż się warzywa lekko zrumienią.
2. Dodać soczewicę, zamieszać, zalać wodą (tak aby przykryła całość). Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 25 minut, aż większość płynów zostanie wchłonięta, a soczewica będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem.
3. W tym samym czasie ugotować kiełbaski. Następnie rozgrzać na patelni oliwę, dodać czosnek i smażyć przez minutę, dodać kiełbaski i smażyć przez około 5 minut, aż się zarumienią z każdej strony. Wlać wino, zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić kiełbaski przez jakiś kwadrans.
4. Przełożyć kiełbaski do garnka z soczewicą, zamieszać, podlać sokami z gotowania kiełbasek. Podgrzewać przez kilka minut.
5. Soczewicę wyłożyć na talerz, na wierzchu ułożyć kiełbaski, posypać natką pietruszką oraz pieprzem. Podawać.

Na podstawie przepisu Gordona Ramsaya.

Advertisements

komentarzy 11 to “Kiełbaski z soczewicą”

  1. Tilianara Says:

    Robiłam kiedyś coś podobnego – wspaniałe, domowe, takie proste i przyjemne jedzonko.
    A Twoje zdjęcie pierwsze wywołuje przypływ apetytu, za to drugi kolaż sprawia, że mam ochotę się spakować i wybrać na zimową wycieczkę 🙂

  2. Majana Says:

    Nigdy nie jadłam kiełbasek z soczewicą, ale chętnie bym spróbowała:) Mogę? 🙂

  3. An-na Says:

    Czaję się na to danie od jakiegoś czasu, a aura sprzyja… Mnie się to danie – za sprawą Nigelli – kojarzy również z kuchnią brytyjską, ale to chyba nieprawda, bo N. czerpie z kuchni włoskiej i francuskiej przecież…

  4. buruuberii Says:

    Rany, soczewica jest tak popularna – za glowe sie zlapalam :-)) a w Czechach bardzo znana jest soczewicowa zupa, czesto gesta i zawisista, tak skojarzylo mi sie gdy sie zastanawiasz. Ale z kielbaska, to musi byc cos!
    Usciski Aga :*

  5. zawszepolka Says:

    Aga Ty tak pojawiasz się i znikasz. Kopniaka zaraz Tobie dam 🙂
    Piękny młynek. Sama bym chciała taki mieć 😉

  6. Dziwnograj Says:

    Ja co prawda kiełbasek nie tykam ale można by je zastąpić czymś innym 🙂 Soczewica bardzo, bardzo mile jest witana w moim brzuchu.
    A zdjęcia przepiękne 😉

  7. Bea Says:

    Haaalo! Gdzie sie Pani podziewa?!? Czy wszystko w porzadku? Mam nadzieje, ze tak…

    Pozdrawiam Cie serdecznie i zycze radosnych i pogodnych Swiat!

    :*

  8. Anoushka Says:

    Wszystkiego najlepszego z okazji Swiat 🙂

  9. Majana Says:

    Radosnych Świąt Wielkanocnych!:)

  10. atina Says:

    Zdrowych , spokojnych i radosnych Świąt!

  11. zapiekanka Says:

    Podsmażona kiełbaska robi swoje.


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: