Jabłecznik z migdałową skórką

11 stycznia, 2009

Jabłecznik z migdałową skórką

Gdy mój ukochany przebąkuje o tym, że fajnie by było zjeść jakieś dobre ciasto, to ja już wiem, że ma na myśli li tylko ten jabłecznik 🙂 To było odkrycie roku 2005, a teraz to już klasyk w moim domu.

Ciasto:

* 60 dag mąki pszennej luksusowej,
* 2,5 dag drożdży,
* 10 dag cukru,
* ok 250 ml mleka,
* 5 dag masła,
* 1 jajko,
* 1 żółtko.

1. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, wsypać cukier, wlać letnie mleko, dodać jajko, żółtko i stopione letnie masło. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Odstawić przykryte do wyrośnięcia na 10 min.
2. Ponownie wyrobić ok. 5 minut. Gdyby było zbyt twarde dolać odrobinę mleka. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie.

Nadzienie:

* 4-5 sporych jabłek,
* 2 łyżki cukru (jak jabłka są słodkie to pomijam cukier),
* cytryna ewentualnie pół cytryny w zależności od kwasowości jabłek.

1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki około 5 mm grubości.
2. Włożyć do dużego garnka, skropić z sokiem z cytryny, posypać cukrem i podlać odrobiną wody. Lekko poddusić. Jabłka muszą odrobinę zmięknąć, ale nie mogą się rozpadać. Odcedzić i wystudzić.

Skórka:

* 15 dag masła,
* duża łyżka prawdziwego miodu,
* kilka kropel aromatu rumowego,
* 3 łyżki mleka,
* 10-15 dag płatków migdałowych,
* 8-10 dag cukru (w oryginale 22dag).

1. Masło na skórkę rozpuścić w rondelku z cukrem, miodem, aromatem i mlekiem, dodać migdały. Delikatnie wymieszać.

Blachę (tę wielką od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na niej połowę rozwałkowanego ciasta.
Wokół brzegów dobrze jest ułożyć szerszy pasek z folii aluminiowej, gdyż masa na skórkę może wykipieć. Na cieście rozłożyć jabłka, przykryć resztą rozwałkowanego ciasta.
Brzegi obu części ciasta dokładnie zlepić, powierzchnię ciasta nakłuć widelcem. Skórkę równomiernie rozsmarować na cieście. Piec w 180°C, około 30 minut.

Źródło blog Borgii

jablecznik1

Może zainteresują Was takżę inne moje propozycje z jabłkami:

Biszkopt z jabłkami,
Bawarska sernikoszarlotka,
Krucha szarlotka,

Komentarzy 7 to “Jabłecznik z migdałową skórką”

  1. margot Says:

    Ale to musi być pyszne !

  2. Aga z zapiecka Says:

    I owszem 🙂 Pozdrawiam Margot!

  3. tucha Says:

    już wiem co za ciasto będzie na niedzielę,
    tylko mi Miś jabłek nawiezie
    🙂

  4. Aga z zapiecka Says:

    O tu jesteś! jak miło 🙂
    A ja ostatnio kupiłam 5kg jabłek i powoli przerabiam 🙂

  5. tucha Says:

    uuuuu, miałaś rację, rewelacja wyszła,
    a ta skórka – istna poezja 🙂
    Jeszcze ciepły kawałek plus kubek mleka i Misiowi nic więcej do szczęśnia nie było trzeba :p

  6. Aga z zapiecka Says:

    Powtórzę 🙂 że bardzo mnie to cieszy 🙂


  7. Ciekawy pomysł na nadzienie. Ten migdal to strzał w dziesiątkę.


Dodaj komentarz